• Sunday 30 Maart 2014 Show No. 1087

    OPENER
    Storm, The – Come In Out Of The Rain
    Van het album “Eye Of The Storm” (Music For Nations, 1995)

    De Storm is een echte Amerikaanse AOR-band, gevormd in de Bay Area van San Francisco in 1990. In de band vonden we toen drie voormalige van Journey-leden: toetsenist Gregg Rolie, bassist Ross Valory en drummer Steve Smith. De band werd verder aangevuld met zanger Kevin Chalfant van AOR-band 707, die overigens in 1994, bij tijdelijke afwezigheid van Steve Perry, ook nog eventjes zanger van Journey was. The Storm werd gecompleteerd met gitarist Josh Ramos (die behoorlijk beïnvloed is door Journey’s gitarist Neil Schon). Het debuut-album werd in 1991 uitgebracht door Interscope, waarna Steve Smith de band verliet en vervangen werd door Ron Wikso, drummer in de begeleidingsband van Cher. The Storm ging vervolgens op tournee met o.a. Bryan Adams, Peter Frampton en Eddie Money. In 1993 werd een tweede album opgenomen, dat Interscope echter niet wilde uitbrengen. Het verscheen twee jaar later via het veel kleinere Music For Nations. Het zou het laatste album blijken te zijn. Het einde werd veroorzaakt door andere verplichtingen van de individuele leden. Toestsenist Gregg Rolie met Abraxas Pool, bassist Ross Valory met een heropgericht Journey en drummer Ron Wikso met David Lee Roth en Foreigner. De overige twee leden, zanger Kevin Chalfant en gitarist Josh Ramos, vormden de band Two Fires; Chalfant werd later ook nog zanger van Alan Parsons' band (in 2004) en Shooting Star (in 2006).
    Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Storm_(band) .

    NIEUW
    RPWL - The Attack
    Van "Wanted" (Gentle Art Of Music / Soulfood, 2014)

    Het nieuwe album van het Duitse RPWL laat een voorzijde zien met vijf politiefoto-achtige portretten, die passen bij de titel. De uitstraling is grauw, grimmig. En de muziek is daar ook vaak naar. Na elektronische bliepjes ontvouwt zich een harde, klinische industrial-metal achtige ouverture. Is dit wel de RPWL die we kennen van vooral door Pink Floyd-beïnvloede symfo? Toch wel. De vertrouwde, enigszins David Gilmour-achtige stem van Yogi Lang en zijn Manfred Mann-achtige toetsensoli staan in het tweede nummer "Swords And Guns" alweer centraal, al is het wel opnieuw over een stampend eenvormig ritme. Natuurlijk, het is muziek die past in het verhaal. De heren hebben een manier verzonnen om het beoogde thema 'het vinden van de ultieme vrijheid van de geest' uit te beelden. Dat doet men via een verhaal waar RPWL zich ontrukt van verstikkende onderdrukking door religies en sektes, op naar een nieuwe vrije dageraad zónder die religieuze last. Het bijna-slotstuk "The Attack" laat het cruciale moment daarvan horen. Het is tevens het nummer met Kalle Wallners langste en mooiste gitaarsoli op het album. Het slot van het conceptstuk klinkt dan ook, even los van de religieuze betekenis van het woord, hemels en nu wél zeer melodieus en welluidend. Op 4 april treedt RPWL op tijdens het Progdreams Festival in De Boerderij in Zoetermeer en vervolgens 13 april in Poppodium Romein in Leeuwaarden.
    Websites: http://www.rpwl-wanted.de
    en http://gaom.de/index.php/en/rpwlwanted .

    NIEUW
    Edwin, Colin & Lorenzo Feliciati – Twinscapes
    - Shaken
    - Transparent
    Van "Twinscapes" (RareNoise Records, 2014)

    In het project Twinscapes ontmoeten we twee eigengereide topbassisten. Colin Edwin is vooral bekend van Porcupine Tree, maar heeft met Ex-Wise Heads, Metallic Taste Of Blood en diverse gastoptredens ook een eigen carrière. Lorenzo Feliciati speelt in de avontuurlijke jazzrockband Naked Truth en laat zich horen in groepen als Berserk! en recentelijk in Mumpbeak. Voor hun debuut nodigden ze onder andere trompettist Nils Petter Molvær, saxofonist David Jackson en PFM-drummer Roberto Guardi uit. De bijdragen van deze gasten passen perfect bij de mix van ambient-getinte soundscapes en atmosferische, door intrigerende drumprogrammering verlevendigde tripjazzrock met een funky achtergrond. Qua vergelijkingsmateriaal duiken soloplaten op van Mick Karn, en – met name door het gebruik van de E-bow – die van Michael Manring. Maar ook de platen die Edwin maakte met 'cloud guitarist' Jon Durant dringen zich op. Twinscape biedt derhalve een heerlijk overdosis van in meerdere lagen aangebrachte gefrette en fretloze baspatronen, -solo’s en -effecten, waaraan het kernduo tevens abstracte samples en functionele toetsen- en gitaararrangementen heeft toegevoegd.
    Websites: http://www.lorenzofeliciati.com/
    http://www.rarenoiserecords.com/edwin-feliciati
    http://www.colinedwin.co.uk/twinscapes.html .

    NIEUW
    Elbow - New York Morning
    - The Blanket Of Night
    Van "The Take Off And Landing Of Everything" (Fiction, 2014)

    ""The Take Off And Landing Of Everything", het zesde reguliere studio-album van Elbow, is al een paar weken uit en heeft die tijd ook wel nodig om zich goed te nestelen in je brein en het op z'n merites te beoordelen. Bij eerste beluistering lijkt het album wel heel erg in één mid-tempo-sfeer te blijven hangen. De vele fraaie details in de arrangementen zorgen echter wel degelijk voor variatie. Luister straks maar naar die warme diepe contrabas en zwevende jarentachtigsynthtapijten in "The Blanket Of Night". En natuurlijk zingt Guy Garvey alles weer uiterst doorvoeld en met flinke dosis melancholie. "New York Morning" heeft een sterke opbouw en kent zo'n typisch Elbow-refrein dat uitnodigt tot 'community singing'.
    Website: http://elbow.co.uk/ .

    HERUITGAVE
    Giltrap, Gordon - Fear Of The Dark / Visitation
    Van "Fear Of The Dark" (The Electric Record Company, 1978 / Esoteric Recordings, 2013)

    De Britse gitarist Gordon Giltrap had in 1977 een enigszins onverwacht succes met het album “Perilous Journey”. De single “Heartsong” werd zelfs een hit, mede om het gebruikt werd als herkenningstune voor het populaire Britse TV-programma The Holiday Show. De opvolger van dit album kwam al een jaar later, in 1978, in de vorm van “Fear Of The Dark”. Geen conceptalbum, maar nog steeds hetzelfde team van producers en muzikanten, waaronder bassist John G. Perry en drummer Simon Phillips. Het Britse Esoteric Recordings heeft dit album samen met zijn andere albums uit de periode 1976 tot 1981 opnieuw uitgebracht, waarmee Giltraps symfonische rockperiode nu weer compleet en in mooie uitgebreide heruitgaven beschikbaar is. Overigens zitten heruitgaven van de albums “The Peacock Party” (met Marillion-drummer Ian Mosley) en “Airwaves”, beide albums die de lijn van de voorgangers nog grotendeels voorttrekken, in de planning voor dit jaar. Wij kiezen ervoor om de laatste twee tracks van het album te draaien, aangezien deze tezamen een mooi geheel vormen waar in zowel Giltraps akoestische maar ook elektrische gitaarspel mooi voor het voetlicht treedt.
    Website: http://www.giltrap.co.uk/ .

    NIEUW / PROMO
    Budjana, Dewa with Jimmy Johnson & Vinnie Colaiuta - Duaji & Guruji
    Van "Surya Namaskar" (Moonjune Records, 2014)

    Dewa Budjana is waarschijnlijk de bekendste gitarist uit Indonesië. In eigen land een superster met zijn popband GIGI, internationaal van steeds hoger aanzien in de jazzrock- en fusionwereld door de niet geringe kwaliteiten die hij etaleerde op o.a. het album ""Joged Kahyangan". Dat album maakte hij met de doorgewinterde jazz cats Peter Erskine, Jimmy Johnson, Bob Mintzer en Larry Goldings. Het was vooral een fusion-album en toen we er aandacht aan schonken in Xymphonia, precies een half jaar geleden, hoopten we al dat de opvolger meer rock zou laten horen, dus echte jazzrock zou bevatten. We wisten toen al dat Budjana dit nu verschenen album "Surya Namaskar" met Jimmy Johnson en Vinnie Colaiuta zou maken. En onze hoop is niet tevergeefs geweest. neem bijvoorbeeld "Duaji & Guruji". Dat heeft een onweerstaanbaar hoofdthema, dat het hypnotiserende heeft van de fijnste Happy The Man-melodieën, maar ook herinnert aan het onlangs gedraaide "Huseg" van East. Maar deze heren opereren wel echt meer in het jazzrock-idioom, zij het met zoveel oog voor melodie, arrangement en structuur dat ook de progressieve rockliefhebber bij stukken als deze recht overeind gaat zitten. Budjana krijgt het heerlijk op z'n heupen in z'n soli, die zeker invloeden van Allan Holdsworth en Scott Henderson verraden. Jimmy Johnsons basgitaar zoemt hier vorstelijk doorheen en heeft tevens een korte solospot. In twee andere nummers zijn resp. Gary Husband en Michael Landau te gast.
    Websites: http://www.moonjune.com/
    en http://dewabudjana.com/ .

    LIVE-TIP
    Haken – Somebody
    Van het album “The Mountain” (InsideOut, 2013)

    De progressieve rockband Haken werd in 2007 opgericht en is afkomstig uit Londen Op basis van de eerste twee albums "Aquarius" en "Visions" werd het Londense Haken nog wel eens weggezet als Dream Theater-kloon. Zeker, vele passages leken wel erg geënt op het grote Amerikaanse voorbeeld, maar zeker op het debuut werd er breder rondgekeken in de symfonische en progressieve rockkeuken. Album nummer drie "The Mountain" is absoluut het meest eclectische Haken-werkstuk. Zo klinkt de betoverende a capella-koorzang aan het begin van "Because It's There" krek als Moon Safari. In het tweede deel zit een verknipte drumratel die je meer verwacht bij een Kanye West-productie. "Cockroach King" is met z'n vocale fuga een duidelijk een knipoog naar Gentle Giant, maar bevat ook een swingende jazzy passage. Het Zweedse Pain Of Salvation komt qua stilistische mix in combinatie met doorvoelde voordracht in de buurt. Verstilling en overdondering liggen op "The Mountain" vaak dicht bij elkaar. Bindend element is vooral de loepzuivere en gevoelvolle stem van zanger Ross Jennings. Haken is een van de bands die aan zal treden tijdens het Progdreams festival, op vrijdag 4 en zaterdag 5 april in Cultuurpodium De Boerderij in Zoetermeerr. Tijdens dit weekend staat De Boerderij volledig in het teken van progressieve rock. Op zaterdag 5 april zullen Clepsydra, Haken, Eclipse Sol-Air en Harvest het podium betreden.
    Website: http://www.hakenmusic.com/ .

    LIVE-TIP
    Clepsydra – Soaked
    Van het album “Fears” (InsideOut, 1997)

    Clepsydra is een neo-prog band uit Zwitserland, opgericht in 1990 door Aluisio Maggini (zang), Lele Hofmann (guitar), Philip Hubert (keyboard), Andy Thommen (bass) en Pietro Duca (drums). In 1991 bracht de band zijn debuutalbum “Hologram” uit. Deze plaat werd gevolgd door “More Grains Of Sand” (1994) en vervolgens “Fears”. Dit album uit 1997 is een mijlpaal in de geschiedenis van de neo-prog. Vergelijkingen met Jadis en IQ worden regelmatig gemaakt. Clepsydra speelde slechts één maal in Nederland: dat was op 27 februari 1997 in De Lantaarn in Hellendoorn, een concert georganiseerd door de Stchting Symphel. Het meest recente Clepsydra- album “Alone” werd in 2001 uitgebracht, daarna werd het stil rond de band. In 2013 kondigde Clepsydra een reünie-tour aan voor dit jaar, 2014. En zo is de groep komend weekend te aanschouwen in De Boerderij in Zoetermeer. Want op vrijdag 4 en zaterdag 5 april staat Progdreams III op het programma van Cultuurpodium Boerderij. Tijdens dit weekend staat de Boerderij volledig in het teken van progressieve rock. Op zaterdag 5 april zullen Clepsydra, Haken, Eclipse Sol-Air en Harvest het podium betreden. In het kader van de reünie heeft de band een box uitgebracht, “3654 Days” (Galileo Records, 2014), met daarin het volledige officieel uitgebrachte oeuvre.
    Website: http://www.clepsydra.ch/ .

    LIVE-TIP
    Manfred Mann's Earth Band - Redemption Song
    - Holiday's End
    Van "Somewhere In Africa" (Bronze, 1982 / Air Mail Archive, 2005)

    Op 13 september a.s. treedt Manfred Mann's Earth Band weer eens op in Nederland. Helaas is het concert in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer dit keer het enige concert. In 1982 maakte de band het omstreden "Somewhere In Africa". Omstreden omdat het in de hoogtijdagen van de apartheidsboycots verscheen. Maar Mann had alle recht om een album over Zuid-Afrika en met musici uit het land te maken: hij werd immers op 21 oktober 1940 geboren in Johannesburg. We draaien de albumversie van de als single uitgekomen cover van Bob Marleys "Redemption Song" gekoppeld aan "Holiday's End", een groepsnummer dat als single werd uitgebracht met als B-kantje het ook op het album staande "Eyes Of Nostradamus", een compositie van Al Stewart. Het staat onder meer als bonustrack op de in 2005 in Japan uitgebrachte remaster.
    Website: http://www.manfredmann.co.uk/ .

    VAN EIGEN BODEM / LIVE-TIP
    Gardner, Jacco - The Riddle
    Van "Cabinet Of Curiosities" (Excelsior Recordings, 2013)

    Hoewel Jacco Gardner wereldwijd erkenning krijgt als vertolker van symfonisch getinte psychedelische pop, zijn we bij Xymphonia niet direct op de hype ingesprongen. Daarbij komt dat we de live-vertolkingen van de in 1988(!) geboren Gardner niet zo konden waarderen. Toch is het album "Cabinet Of Curiosities" wel degelijk een aanrader voor liefhebbers van een Syd Barrett die bij de vroege Moody Blues en The Soft Machine introverte liedjes mocht inzingen. 'Melancholiek' en 'nostalgisch' zijn woorden die bij je opkomen bij het beluisteren van de korte songs, waarin antieke instrumenten als de Mellotron de hoofdrol vervullen. Op 26 april treed Gardner op in Atak, Enschede.
    Website: http://www.jaccogardner.com/ .

    ALBUM VAN DE MAAND
    I'Anson - Take Hold
    Afkomstig van "In Chances Of Light" (2013, Maker Ltd.)

    Voor het laatst aandacht voor ons Album Van De Maand Maart en we sluiten deze reeks af met wat misschien wel het mooiste nummer van “In Chances Of Light” is: “Take Hold”. Hugh Cartwells stem weet je gelijk aan het begin te pakken en langzaam ontvouwt het nummer zich en bouwt het naar een mooie orkestrale climax.
    Website: http://iansonmusic.com/

    RANDEN VAN DE PROG
    Daft Punk - Horizon
    Afkomstig van "Random Access Memories" (Japan Edition) (Columbia/Sony, 2013)

    Iedereen die ook maar enigszins de hedendaagse popmuziek volgt, kan het niet ontgaan zijn dat het Franse duo Daft Punk het afgelopen jaar dominant aanwezig was. Het album “Randon Access Memories”, voorafgegaan door de hitsingle “Get Lucky” met Pharrell Williams op zang, domineerde de albumlijsten en won uiteindelijk ook een Grammy. Je zou dan verwachten dat het album de typische toegankelijke mix van elektronische dance en pop bevat, maar vreemd genoeg zijn de singles de uitzondering op wat voor de rest best wel een bijzonder album genoemd mag worden. Ja, de typische elektronische klanken zijn er, inclusief een fikse ode aan niemand minder dan Giorgio Moroder. Maar psychedelica, fusion, West Coast, easy listening en ja zelfs wel wat prog en jazzrock komen voorbij. Een van de meest sfeervolle tracks hebben de heren echter alleen in Japan uitgebracht. Dit “Horizon” kent een sfeer die wel wel kennen van dat andere Franse duo, Air, waarbij de pedal steel guitar van Greg Leisz voor het melancholische accent zorgt.
    Website: http://www.randomaccessmemories.com/ .

  • Sunday 23 Maart 2014 Show No. 1086

    NIEUW
    Kiyo*Sen - Overcoming Interaction
    - K.S.Pro
    Van "Chocolate Booster" (Vega Music Entertainment, 2014)

    Kiyo*Sen is een Japans duo, bestaande uit toetseniste Kiyomi Otaka en drumster Senri Kawaguchi. Met laatstnoemde dit jaar 17 wordende drumster maakten we vorig jaar al kennis. We lieten u spetterende fusion horen van haar CD "A La Mode". Otaka is toetseniste en speelde al met allerlei jazzrock- en fusiongrootheden. Met lokale, maar ook met de Amerikanen Gary Willis en Dave Weckl. Daarnaast maakte ze naam met het op partituur stellen van muziek van haar helden, vooral Keith Emerson. En met Emerson hebben we meteen een voorname invloed in Otaka's spel genoemd. In de opener van het gezamenlijke album "Chocolate Booster", "K.S.Pro" zitten passages die een ver-jazzrockte versie van de ELP-klassieker "Tarkus" doen vermoeden. Dit natuurlijk ondersteund door uiterst energiek drumspel, met een kracht die je niet verwacht bij de kleine puber die Kawaguchi is. Vrijwel alle composities zijn van de hand van Otaka, halverwege "Chocolate Booster" vinden we "Overcoming Interaction", een stuk van Fragile-gitarist Koichi Yabori. Die speelt hier zelf ook in mee, alsmede in twee andere stukken. De symfonische jazzrocker "Overcoming Interaction", heeft wel iets weg van de stijl van Planet X, maar dan wel meer fusion-geïnjecteerd. Kiyo*Sen levert met "Chocolate Booster" een CD vol catchy melodieën, afgewisseld met vette, maar nooit te lange of te technische solo's. Het voortdurend bijzonder energiek spel zorgt voor een verkwikkende werking.
    Website: http://fusion.vega-net.ne.jp/~kiyosen/index.html

    NIEUW
    Asia - The Closer I Get To You
    Van "Gravitas" (Frontiers Records, 2014)

    "Gravitas" is de eerste Asia-CD met de jonge gitarist Sam Coulson als opvolger van Steve Howe. Howe was het teveel geworden: naast Asia is hij immers ook druk met Yes en aan solowerk kwam hij niet meer toe. Toetsenist Geoff Downes blijft wel in beide bands spelen. De in 1987 geboren Coulson is bijna twee generaties jonger dan de rest en laat meteen in de opener "Valkyrie" zijn kenmerkende stijl horen: soepel spelend, met een vinnig scherp geluid, dat wel wat doet denken aan dat van David Gilmour ten tijde van "A Momentary Lapse of Reason". Het nummer is exemplarisch: een écht liedje, met een veelvuldig herhaald refrein. Het arrangement maakt het toch übersymfonisch: een vele keren gedubde stem van John Wetton een breed uitwaaierende keyboardbegeleiding. Opvallend is dat er in meerdere nummers een Supertramp-verwijzing lijkt te zitten: de percussieve piano in "Nyctophobia" en zelfs een rechtstreekse quote van de zangmelodie van "Take The Long Way Home" in "Joe DiMaggio's Glove". Wij kiezen voor "The Closer I Get To You", dat ook zo'n overdonderend pompeus refrein heeft. Dat het ook in deels uitgeklede versie overeind blijft, bewijst de semi-akoestische versie op de special edition, die ook vergezeld gaat van een DVD met videoclips en enkele live-opnamen. Het zal trouwens vast geen toeval zijn dat precies tegelijk ook de ándere Asia, die van de frontman in de John Wetton-loze periode, John Payne, met een nieuw album komt. Een coverplaat: "Recollections: A Tribute To British Prog".
    Website: http://originalasia.com/

    NIEUW
    Gee, Peter - The Flame
    - Into Light
    Van het album “Paris” (White Knight Records, 2013)

    Bij de meeste progliefhebbers is Peter Gee bekend als de bassist van Pendragon. Hij maakt daarnaast ook solo-platen. “Paris” is Peter Gee’s vijfde solo album. Het album bevat 15 nummers, waaronder 3 instrumentals. Het is een zeer afwisselend geheel: van progressieve rocknummers tot folky maar ook groove-getinte songs en er is ook ruimte voor een episch stuk. Steve Thorne is de vaste vocalist maar ook Damian Wilson neemt twee songs voor zijn rekening. Daarnaast is Peter Gee blij dat ook Damians broer Paul Wilson een nummer zingt op dit album. Paul Wilson was namelijk ook de zanger op zijn eerste solo-album (“Heart Of David”) 20 jaar geleden. Naar dit “The Flame” gaan we eerst luisteren. Daarna volgt “Into Light”, met zang van Steve Thorne.
    Website: http://www.petergee.net/

    NIEUW
    Curved Air - Time Games
    - Interplay
    Van "North Star" (eigen beheer, 2014)

    "North Star" is de eerste Curved Air-studioplaat sinds 1976! Al sinds 2008 was Curved Air met enige regelmaat op de podia te aanschouwen. Er was zelfs in 2012 al een recente concertregistratie verschenen, getiteld "Live Atmosphere". Bij de heroprichting waren drie originele leden betrokken: naast Sonja Kristina ook violist Darryl Way en drummer Florian Pilkinton-Miksa. En al droeg Way bassist Chris Harris uit diens eigen band aan, Way is intussen vertrokken, terwijl Harris is blijven hangen. Violist is is nu de prima spelende Paul Sax, afkomstig uit Kristina's jaren-negentig-band The Acid Folk Project. Sinds vorig jaar is Kirby Gregory terug, de gitarist die ook in de jaren '70 al op enkele albums was te horen. "North Star" is een erg lange CD, van dubbel-LP-lengte eigenlijk, dat voor de helft nieuw materiaal bevat, waarin de groep veelal opvallend sterk voor de dag komt. Die stukken worden afgewisseld met enkele heropgenomen Curved Air-klassiekers en drie covers. "Spirits In The Material World" valt op omdat het een song is van The Police, de band van de ex van Kristina, Stewart Copeland - tevens ex-Curved Air-drummer. Het is ook de enige cover die een echt full-blown Curved Air-arrangement krijgt. Het bepaald niet voor de hand liggende "Chasing Cars" van Snow Patrol en het wel beter passende "Across The Universe" van The Beatles worden heel ingetogen aangepakt, met niet alle bandleden. Het album had gemakkelijk op zichzelf kunnen staan zonder die twee toevoegingen. Dat bewijzen wij met "Time Games", een vlammend nummer met jazzrockachtige passages en fraaie gitaar- en vioolsolo's. En met "Interplay", dat stilistisch erg vergelijkbaar is met wat Caravan heden ten dage laat horen, met ook al weer twee welluidende solo's. Sowieso hangt er regelmatig een prettig Canterbury-sfeertje over "North Star".
    Website: http://www.curvedair.com/

    ALBUM VAN DE MAAND:
    I'Anson - Your Halo
    Afkomstig van "In Chances Of Light" (Maker Ltd., 2013)

    “Your Halo” is het openingsnummer van Hugh Carwells album dat hij uitgebracht heeft onder de naam I'Anson. De sfeer die hij in dit nummer maar eigenlijk wel op het gehele album weet op te roepen is er een die ons sterk doet denken aan David Sylvians album “Secret Of The Beehive”: spaarzame pianoklanken, strijkers en percussie bijdragen van Sylvians broer, Steve Jansen.
    Website: http://iansonmusic.com/

    NIEUW
    Rothery Band, The Steve – Morpheus (live)
    Van de CD/DVD-set “Live In Plovdiv” (eigen beheer, 2014)

    Marillion-gitarist Steve Rothery werd vorig jaar uitgenodigd om in oktober op het jaarlijkse Plovdiv Guitar Festival te komen spelen. Ter voorbereiding organiseerde hij een aantal schrijfsessies met bevriende gitarist Dave Foster, waar beiden zeer tevreden over waren. Nadat ook een ritmesectie was geregeld in de vorm van Leon Parr en Yatim Halimi, had men al snel het gevoel dat er iets bijzonders aan het ontstaan was. En zo groeide deze uitnodiging uit tot iets wat uiteindelijk het studio-album “The Ghosts Of Pripyat” moet gaat worden. Dit album is via crowdfunding voorgefinancierd door fans. Later dit jaar horen we het resultaat. Het publiek in Plovdiv had dus alvast een voorproefje, al zullen de nieuwe stukken die daar gespeeld werden vast alweer behoorlijk veranderd zijn. De rest van het optreden bestond uit gitaarsolo-passages uit Marillion-klassiekers. Het concert is opgenomen en nu via de site van Marillion te koop als CD/DVD-set.
    Websites: http://steverothery.com/
    en http://marillion.com/shop/albums/liveinplovdiv.htm .

    LIVE-TIP
    Harvest - Unknown Skylines
    Van “Chasing Time” (eigen beheer, 2012)

    Over een kleine twee weken, op 4 en 5 april, is de derde editie van het Progdreams Festival in Zoetermeer. Het Zwitserse Clepsydra is hier na jaren van afwezigheid weer op het podium te zien, naast o.a. RPWL en Haken. Verder is ook het Spaanse Harvest van de partij. De band scoorde al goed tijdens het Marillion Weekend afgelopen jaar en mag nu acte de présance geven op het Progdreams Festival. Net als Clepsydra laat Harvest een sterk op Marillion geënte sound horen. Vooral de zang van de Nederlandse Monique van der Kolk maakt dat Harvest zich, net als het ook op Progdreams spelende Panic Room, ook zeker kan meten met bands als The Reasoning of Magenta. We gaan luisteren naar een nummer van het meest recente, tweede studio-album “Chasing Time”, getiteld “Unknown Skylines”.
    Website: http://www.harvestband.com/

    LIVE-TIP
    Iona - Woven Cord
    van “Open Sky” (Alliance Music, 2000 / Open Sky, 2005)

    Een paar weken geleden mochten we de Ierse band Iona bewonderen in Hardenberg waar de presentatie van het nieuwe live album “Edge Of The World” plaatsvond. Deze week bereikte ons het verrassende bericht dat Iona in november naar Almelo komt! De band zal optreden in NAXT Stage – en wel op 21 november. Hier zijn wij natuurlijk als liefhebbers van de band zeer over te spreken en dit geeft ons weer de gelegenheid aandacht aan deze band te besteden. We gaan luisteren naar “Woven Chord”, een oudje van de band uit 2000 met een heerlijk duel tussen gitaar en Uilleann pipes.
    Websites: http://www.iona.uk.com/ en http://www.naxtstage.nl/ .

    IN HET NIEUWS
    Bush, Kate - Nocturn
    Afkomstig van "Aerial" (EMI, 2005)

    Afgelopen vrijdag maakte Kate Bush via haar website wereldkundig dat ze van 26 augustus t/m 19 september 15 concerten gaat geven in London's Eventim Apollo, Hammersmith, London. Saillant detail is dat het laatste concert van haar enige concerttoer in 1979 in dezelfde zaal was, toen nog de Hammersmith Odeon genaamd. Voorverkoop hiervoor start vrijdag a.s. 28 maart om 10:30 via http://www.eventim.co.uk/ , waarbij het aan te raden valt om hier al in de loop van de week een account aan te maken. Ter viering van dit feit kiezen wij voor een hypnotisch stuk muziek van haar album “Aerial” uit 2005, getiteld “Nocturn”.
    Website: http://www.katebush.com/

    VAN EIGEN BODEM
    Polar Twins - Changeless In Athens
    - Divide My Love
    Van "Wee Small Hours At Swansneck" (Tonefloat, 2012)

    Polar Twins is een project van Dirk Polak en Mark Ritsema. Polak kreeg vooral bekendheid door de kunst-wave groep Mecano, terwijl Ritsema in bands zat als Spasmodique, Cobraz en Raskolnikov. In 2005 ontmoetten ze elkaar, waarna Ritsema toetrad tot het wederom opgerichte Mecano. Toen die band in 2008 werd opgeheven gingen ze een samenwerkingsverband aan onder de naam Polar Twins. Volgens de muziekencyclopedie van Beeld en Geluid is het debuutalbum "Wee Small Hours At Swansneck" vernoemd naar de Rotterdamse straat Zwaanshals en bevat het een mix van Europese pop, artrock, folk en chansons over muzikale en literaire helden, recente reizen en liefdesaffaires. Uiteraard zijn we bij Xymphonia vooral gecharmeerd door het fraaie, regelmatig symfonische en Mellotron-achtige toetsenwerk van Jeroen Tenty, vandaar ietwat verlaat enige aandacht voor dit elegante werkstuk.
    Websites: https://www.facebook.com .

    BACK TO THE 70s
    Crosby, Stills & Nash - Cathedral
    Afkomstig van "CSN" (Atlantic, 1977)

    In 1977 verscheen het tweede album van Crosby, Stills & Nash. Sinds hun debuut uit 1969, hadden we natuurlijk nog wel het album “Déjà Vu”, met Neil Young erbij, gehad én een tournee in 1974 die uiteindelijk het live-album “4 Way Street” opleverde. In 1977, na diverse soloprojecten en in een muzikaal klimaat waarin intussen Fleetwood Mac met “Rumours” en The Eagles met “Hotel California” de wereld veroverden, kwamen de heren met hun tweede trio-album. Een collectie songs die, met hun mellow sfeer, perfect aansloten bij die tijdgeest. Stephen Stills levert een aantal songs af die kond doen van zijn huwelijksproblemen, Crosby is zijn gebruikelijk licht esoterische zelf, maar het zijn de zeer melodieuze songs van Graham Nash die het meest in het oog springen. “Cathedral” is het duidelijke hoogtepunt van het album, een omschrijving die wel toepasselijk is omdat het verhaalt van een LSD-ervaring die Nash had ondergaan terwijl hij een bezoek bracht aan Winchester Cathedral.
    Website: http://www.crosbystillsnash.com/

    HERNIEUWDE AANDACHT
    Irvine Band, The John – A Means To An End
    Van "Next Stop" (John Irvine Music, 2013)

    'De progressieve rockplaat die Allan Holdsworth nooit maakte', zo omschreven we 14 weken geleden “Next Stop”, de tweede CD van The John Irvine Band. De al sinds de jaren 80 in de muziekwereld actieve, doch pas in 2011 met “Wait & See” debuterende Irvine geeft toe door de gitaarmagiër beïnvloed te zijn, maar wijst tevens op talloze verschillen in speltechniek en -benadering. Vooral het feit dat men de voorkeur geeft boven instrumentale, symfonisch gearrangeerde rocknummers boven complexe jazzrockstukken is een duidelijke aanwijzing voor dit statement. Er is dan ook volop te genieten van lekker vol toetsenwerk, zowel qua begeleiding als qua solo's. Het lange afsluitende "A Means To An End" bevat dan ook zowel melodieus Holdsworth-getint gitaarspel als symfonisch, ietwat Genesis-achtig toetsenwerk.
    Website: Website: http://thejohnirvineband.com/ .


  • Sunday 16 Maart 2014 Show No. 1085

    NIEUW
    A.C.T. - A Failed Escape Attempt
    - A Truly Gifted Man
    Van "Circus Pandemonium" (eigen beheer, 2014)

    We hebben u het nieuws een tijdje geleden al medegedeeld: de Zweedse band A.C.T. is terug! Tussen 1999 en 2006 verschenen er vier studio-albums, maar na “Silence” uit 2006 volgde er ook echt diepe stilte. In het verleden wist de groep een afwisseling en muzikale flair die gedeeld werd met Gentle Giant te combineren met het popgevoel van ELO en 10 CC. Ook de muziek van Saga had sporen nagelaten. Deze elementen zijn nog steeds terug te horen op het behoorlijk ambitieuze conceptalbum “Circus Pandemonium”, maar vaak gehuld in een beduidend heavier klinkende jas. We noemden Saga al, in wiens voorprogramma de band 11 jaar geleden al eens in Hardenberg te bewonderen was. Nu is Saga-toetsenist Jim Gilmour gestrikt voor een flitsende solo. Ook is er een acteur ingehuurd voor hoorspel-achtige interludes, zoals op Savatage's “Streets”.
    Website: http://www.actworld.se/.

    NIEUW
    Spoke Of Shadows - Pain Map
    - Tilting At Windmills
    Van "Spoke Of Shadows" (Firepool Records, 2014)

    De kern van de Amerikaanse formatie Spoke Of Shadows wordt gevormd door Bill Bachman en Mark Cook. Bachman is een gerenommeerde drumspecialist en sessieslagwerker die onder meer de stokken hanteerde bij Neil Morse en Cook is één van de drijvende krachten achter Herd Of Instinct. De heren delen een voorliefde voor de Gabriel-periode van Genesis, maar dragen uiteraard ook hun eigen bagage mee. Aan die bagage wordt door acht gastmuzikanten nog een grote hoeveelheid aan muzikale invalshoeken toegevoegd. Met nog drie andere leden van Herd Of Instinct, waaronder de tevens van Djam Karet bekende Gayle Ellett, neigen de composities onvermijdelijk naar de sound van die groep die wordt gedomineerd door de aanzwellende en ritmische tonen producerende touch-guitars en aan het mede aan Mick Karn en Trey Gunn herinnerende baswerk. Maar door de aanwezigheid van Byzantine-snarenman Tony Rohrbough en Thought Chamber-leden Michael Harris (gitaar) en Jeff Plant (fretloze bas) neigt de muziek tevens naar robuuste, instrumentale progrock met sporadische shredder-trekjes. Het pastorale van Genesis wordt vooral benaderd als de Mellotronstrings vol weerklinken en daarbij worden vergezeld door Bob Fishers fluwelen dwarsfluitmelodieën. Met name in het indrukwekkende “Pain Map” komen alle genoemde elementen vloeiend samen, aangevuld met subtiele elektronica en klassiek aandoende orkestraties. En dat met deze technisch hoogstaande muziek wel degelijk een gevoelige snaar kan worden geraakt bewijst Tony Rohrbough met zijn meeslepende gitaarsolo in “Tilting At Windmills”. “Spoke Of Shadows” slaat met deze twaalf compacte composities derhalve een overtuigende hedendaagse brug tussen virtuositeit (techno King Crimson) en sensitiviteit (vintage Genesis).
    Website: http://spokeofshadows.wix.com/spokeofshadows .

    NIEUW
    Glass Hammer - I Am I
    Van "Ode To Echo" (Arion, 2014)

    Voor hun nieuwe album hebben Glass Hammer-masterminds Steve Babb en Fred Schendel alles, of moeten we zeggen iedereen, uit de kast getrokken. In het vaste ensemble nemen op zang Jon Davison (tegenwoordig ook vocalist van Yes), Susie Bogdanowicz en Carl Groves plaats en daarnaast vind je cameo’s van voormalige leden Walter Moore en Michelle Young plus David Ragsdale (Kansas), Randy Jackson (Zebra) en Rob Reed (Magenta). Had de band in het verleden wel eens de neiging om té veel op de sound van de grote invloeden, wisselend Yes en Emerson, Lake & Palmer, te leunen, nu zijn al die invloeden meer vermengd, waardoor het resultaat juist meer op zichzelf staat. Opvallend is verder dat Davison het van hem bekende Jon Anderson-timbre zo veel mogelijk vermijdt. Dat bewaart hij voor zijn andere werkgever. Een hoogtepunt in groots- en hemelsheid is wellicht “I Am I”.
    Website: http://glasshammer.com/ .

    (OP)NIEUW
    Bogert, Mark – The Only Truth
    Van "A Story In Parts" (Freia Music, 2014)

    Mark Bogert kennen we als de jonge talentvolle gitarist van Knight Area. Freia Music geeft 'm nu de kans dat talent uitgebreid te bewijzen op zijn solo-album "A Story In Parts", dat grotendeels in de shreddertraditie van Joe Satriani valt te plaatsen. De ritmesectie op het hele album is trouwens dezelfde tandem als die bij Knight Area: drummer Pieter van Hoorn en 'good old' Peter Vink (ex-Q'65, ex-Finch).
    Website: http://www.freia-music.nl/c-2357662/mark-bogert/

    NIEUW / LIVE-TIP
    Gazpacho - I’ve Been Waiting
    Van het album “Demon” (Kscope, 2014)

    “Demon“ is het achtste album van de Noorse band Gazpacho. “Demon” bevat een slechts een vijftal, hoofdzakelijke lange, nummers. Dit in tegenstelling tot het vorige album “March Of Ghosts” (2012), waarop een verzameling van elf korte songs was te vinden. “March Of Ghosts” was een beklijvende werk, vol emotie en menselijkheid. “Demon” is een conceptalbum, gebaseerd op het waargebeurde verhaal over een manuscript dat gevonden werd in een appartement in Praag, De schrijver claimt daarin al duizenden jaren te leven. In het manuscript beschrijft hij zijn achtervolging van een demon door de eeuwen heen en in diverse landen. Iets wat de band goed kan, is een hypnotische, geladen sfeer opbouwen, ondersteund door de emotievolle (zij het misschien wat eenzijdige) zang van Jan Henrik Ohme. Gazpacho is op 12 april te aanschouwen in De Boerderij te Zoetermeer, met als voorprogramma Kristoffer Gildenlöw en band.
    Website: http://gazpachoworld.com/.

    NIEUW / LIVE-TIP
    Panic Room – Velocity
    – Start The Sound
    Van het album “Incarnate” (Firefly Music, 2014)

    Panic Room is een band uit de omgeving van Swansea, Wales. Panic Room is ook een samenkomst van leden uit de bands Karnataka en Mostly Autumn. Zangeres Anne-Marie Helder heeft een aangename stem en de voornamelijk relaxte composities doen haar stem recht. Of zoals Frans Steensma eerder al vermelde "Anne Marie Helder is de Britse Anneke van Giersbergen”. Ze heeft eenzelfde kristalheldere stem en floreert het best binnen een progrockachtige omgeving. “Incarnate” het vierde album van Panic Room, is een zoals verwacht een plaat vol met lekker in het gehoor liggende prog-popliedjes. Met het album “Incarnate” geeft de band een prima vervolg aan de eerdere albums. Op 27 september speelt Panic Room samen met Life Signs in de Boerderij te Zoetermeer.
    Website: http://www.panicroom.org.uk/.

    JUBILEUM / LIVE-TIP
    Marillion – Incubus
    Van “Fugazi” (EMI, 1984/1998)

    Ja ja, alweer 30 jaar geleden kwam op 12 maart het tweede album van Marillion op de markt. Een album waar de nodige druk op lag. Een nieuwe drummer, en natuurlijk geen zak met nummers waar de band voor het debuut een tijd op teerde. Het is dan ook wel een bijzondere plaat geworden in de geschiedenis van de band. Een aantal leden hebben gemengde gevoelens bij de plaat, en dat er maar zeer weinig tot helemaal niets van deze periode live nog word gespeeld zegt genoeg. Toch kent “Fugazi” een aantal wonderschone nummers, zoals het titelstuk, “Emerald Lies” en “Incubus”. Daarom eren we dit album door een nummer te draaien wat nog maar een keer in de geschiedenis van Xymphnonia is gedraaid: “Incubus”. Marillion staat overigens voor de derde keer in zijn bestaan op het Night Of The Prog Festival, dat plaatsvindt op de fameuze Lorelei in Sankt Goarshausen, op 19 juli dit jaar.
    Websites: www.marillion.com
    en https://www.facebook.com/NightOfTheProg.



    ALBUM VAN DE MAAND:
    I'Anson - Golden
    Afkomstig van "In Chances Of Light" (Maker Ltd., 2013)

    D“Golden” is het langste nummer van Hugh Carwells album dat hij uitgebracht heeft onder de naam I'Anson. Met name in dit nummer hebben de strijkers van het Scottish Ensemble een mooie hoofdrol, waarbij de van Japan bekende Steve Jansen zijn herkenbare drumspel etaleert. Website: http://iansonmusic.com/

    div>

    HERUITGAVE
    Bruce, Jack - Ships In The Night
    Van "Somethin Els" (CMP, 1994 / Esoteric Recordings, 2014)

    In 1996 ging het ambitieuze label CMP over de kop. Avontuurlijke muzikanten als Mick Karn, Jack Bruce, Andy Summers, Michael Shrieve en David Torn konden op zoek naar een nieuw label. Jack Bruce had net drie platen op CMP uitgebracht, die hierdoor in de uitverkoopbakken belandden. Esoteric Recordings heeft "Somethin Els" uit 1993, de live-dubbel-CD "Cities Of The Heart" uit 1994 en "Monkjack" uit 1995 nu opnieuw uitgebracht. "Somethin Els" was een soort come-backalbum, waaraan de voormalige Cream-bassist en zanger jarenlang gewerkt had. Het is een opvallend milde plaat, met ingetogen liedjes, bluesachtige song, een instrumentale pianobewerking van een nummer van "Out Of The Storm" en leftovers van het elektronisch getinte "Automatic". De plaat is aangevuld met drie stukken van "The Snake Music", een plaat van Mark Nauseef en Miroslav Tadic. Deze verscheen eveneens op CMP en Bruce werkte er aan mee. Wij kiezen echter voor het fraaie "Ships In The Night" met een mooie gitaarsolo van voormalig Cream-maatje Eric Clapton en backingvocals van Maggie Reilly. Overigens verschijnt er eind deze maand bij een nieuw album van Jack Bruce, "Silver Rails".
    Website: http://www.jackbruce.com/ .

    NOG NOOIT GEDRAAID IN XYMPHONIA
    CAP (Consorzio Acqua Potabile) – Pastelli
    Van “Il Bianco Regno Di Dooah” (Robin & T. Records, 2003)

    CAP oftewel Consorzio Acqua Potabile (Italiaanse term voor drinkwatermaatschappijen) is een Italiaanse band die al in 1971 is opgericht, maar vreemd genoeg pas in de jaren 90 werd ontdekt, toen Mellow Records toestemming vroeg een oud concert op CD uit te brengen. Deze interesse resulteerde in een heuse reünie en al snel werkte de band aan zijn debuutplaat, die een kleine 22 jaar na de oprichting uitkwam! De muziek is echt Italiaans en er zijn dan ook hints te horen zijn naar bands als PFM en Banco, maar dan met een romantischer inslag. Door de opstelling met twee toetsenisten zijn er evenwel meer overeenkomsten met Locanda Delle Fate en in zeker zin ook Camel. CAP genoot overigens ook buiten Italië enig succes en speelde bijvoorbeeld op het Progday Festival in de VS. We gaan luisteren naar een nummer van het derde en tot nu toe tevens laatste studio-album “Il Bianco Regno Di Dooah”, dat alweer uit 2003 stamt. De band bestaat nog steeds overigens.
    Website: http://www.capgroup.it/ .

    NIEUW / LIVE-TIP
    Tangent, The - The Ethernet (Jakko Vocals and Mix)
    Afkomstig van "L'Etagere Du Travail" (2013, The Tangent)

    Een tijdje na de uitgave van het meest recente The Tangent-studio-album “Le Sacre Du Travail” bracht Andy Tillison, die feitelijk The Tangent is, aangevuld met muzikale vrienden als Jonas Reingold, Jakko Jakszyk en Theo Travis, het begeleidende album “L'Etagere Du Travail” uit. Het is een album dat een vijftal onuitgebrachte tracks bevat plus een aantal stukken die nog niet eerder in deze versies verschenen waren. Eén van de meest opvallende in die laatste categorie is “The Ethernet”. Het origineel is te vinden op het album “Not As Good As The Book” uit 2008, maar de op “Etagere” beschikbare versie is door Jakko Jakszyk ingezongen en gemixt, met een heel andere sfeer dan het origineel. The Tangent gaat overigens in mei op tournee met Karmakanic, of beter gezegd muzikanten uit beide bands vormen samen één band die muziek van beide bands live ten gehore gaat brengen. Karmakanic word vertegenwoordigd door drummer Morgan Ågren, zanger Goran Edman, toetsenist Lalle Larsonn en natuurlijk bassist Jonas Reingold. The Tangent word vertegenwoordigd door gitarist Luke Machin en natuurlijk Tangent-opperhoofd Andy Tillison. Vrijdag 30 mei zijn ze te aanschouwen op het podium van de Boerderij in Zoetermeer.
    Website: http://www.thetangent.org/ .

  • Sunday 09 Maart 2014 Show No. 1084

    OPENER / HERUITGAVE
    Lancaster, Jack & Rick van der Linden - Wild Connections
    Van "Wild Connections" (Acrobat Recordings, 1979 / Gonzo Multimedia, 2013)

    De Brit Jack Lancaster, van huis uit saxofonist, werd bekend als een van de oprichters, begin jaren '70, van Blodwyn Pig. Vervolgens maakte deze muzikant in 1976 een duo-album met de van Brand X bekende Robin Lumley. Drie jaar later zocht hij samenwerking met niemand minder dan 'onze' Rick van der Linden, bekend van Ekseption en Trace. Beiden deelden een interesse in de vooruitgang op het gebied elektronische instrumenten en ze besloten zich beiden op dit album "Wild Connections" te 'beperken' tot nieuwigheden op hun eigen gebied. Nou ja, beperken: de elektronica zorgt juist voor een scala aan nieuwe mogelijkheden en geluiden. Lancaster bespeelt hier exclusief de Lyricon, een elektronisch blaasinstrument, Van der Linden de legendarische Yamaha GX1 synthesizer. Van deze van drie klavieren voorziene gigant zijn er minder dan honderd gebouwd. Bekende bespelers waren Stevie Wonder (die het apparaat z'n koosnaam 'The Dream Machine' verleende), Keith Emerson (luister naar "Works Vol. 1"), John Paul Jones (zoals o.a. te zien op de opnamen van Knebworth 1979), Benny Andersson van ABBA en dus Van der Linden, die er zelfs een hele LP aan wijdde en naar vernoemde. Het ding woog inclusief randapparatuur 950 kilo en werd in handzaamheid al snel overvleugeld door de beroemde CX80. Het titelnummer van "Wild Connections" laat het keyboard in volle glorie horen. Gonzo Multimedia bracht het album eind vorig jaar op CD uit.
    Meer info: http://www.gonzomultimedia.co.uk/

    NIEUW
    Hine, Rupert - I Hang On To My Vertigo
    - Set Up
    Van "Live In Sweden" (Gonzo Multimedia Group, 2014)

    Ter promotie van zijn soloplaat "Waving Not Drowning" bezocht Rupert Hine in 1982 een Zweeds TV-programma. De opnamen zijn bewaard gebleven en nu als een DVD/CD-set door Gonzo uitgebracht, waarbij de DVD tevens een kort interview bevat, dat voor de helft gevuld wordt met het uitspreken van een deel van het Quantum Jump-nummer, "The Lone Ranger": 'Taumata-whaka-tangi-hanga-kuayuwo tamate-aturi-pukaku-piki-maunga horonuku-pokaiawhen-uaka-tana-tahu mataku-atanganu-akawa-miki-tora'. Als Rupert Hine And The Menace speelt de vooral als producer bekend geworden Hine vier liedjes, bijgestaan door drummer Trevor Morais en Geoffrey Richardson. Laatstgenoemde zagen we onlangs nog bij Caravan. Bij Hine speelt hij niet alleen gitaar, maar bedient tevens de dan in opgang komende Prophet 5. Vlak voor het nummer "The Set Up" nodigt Hine ineens Phil Collins uit om op het podium te komen. Aan het ongebruikte drumstel te zien en afgaande op de duidelijk veranderde teksten van het nummer was het waarschijnlijk de bedoeling dat hij daarop zou spelen, maar hij beperkt zich tot wat percussiebijdragen. Toch leuk om te zien.
    Websites: https://rupert-hine.squarespace.com/
    en http://www.gonzomultimedia.co.uk/

    NIEUW
    Clynes, Susan - Childhood Dreams
    Van "Life is... - Susan Clynes Live" (Moonjune Records, 2014)

    De Belgische Susan Clynes studeerde compositie aan het conservatorium van Gent en is naast componiste een songschrijfster/pianiste/zangeres, die in 2005 haar eerste album uitbracht. Ook was ze te horen als gastzangeres op het album "After The Exhibition" van de Belgische prog-jazzband The Wrong Object. Met de cellist Simon Lenski van DAAU (Die Anarchistische Abentunterhaltung) heeft ze een bijna telepatische manier van samenspelen ontwikkeld, wat goed werkt tijdens live-concerten. Vandaar dat dit album samengesteld is uit live-opnamen. Het album verschijnt bij Moonjune Records, op voorspraak van Clynes' man Antoine Guenet, van de roemruchte Belgische Rock In Opposition-band Univers Zero. Het album bevat zowel meer schetsmatige stukken met effectrijk cellospel, die vooral uit duo-improvisatie lijken te bestaan, als afgeronde songs. Mede door haar pianospelstijl is dan een referentie aan Tori Amos gemakkelijk gemaakt. Wel blijkt dat ze live moeite heeft met toonvastheid, wat vooral in de meer uitgecomponeerde stukken aan de oppervlakte komt. "Childhood Dreams" houdt mooi het midden tussen een song en meer schetsmatig duetspel.
    Websites: http://moonjune.com/
    en http://susanclynes.be/



    NIEUW
    Bogert, Mark - P.A.M
    Van "A Story In Parts" (Freia Music, 2014)

    Mark Bogert kennen we als de jonge talentvolle gitarist van Knight Area. Freia Music geeft 'm nu de kans dat talent uitgebreid te bewijzen op zijn solo-album "A Story In Parts", dat grotendeels in de shreddertraditie van Joe Satriani valt te plaatsen. Halverwege het album vinden we het afwijkende "P.A.M.", dat met zijn prominente piano- en fluitpartijen meer symfonisch aandoet. De ritmesectie op het hele album is trouwens dezelfde tandem als die bij Knight Area: drummer Pieter van Hoorn en 'good old' Peter Vink (ex-Q'65, ex-Finch). Overigens: Knight Area is met Flamborough Head komend weekend op het podium te aanschouwen in Alphen aan den Rijn. Op 15 maart vindt in het Parktheater namelijk het Serious Music Event plaats, met deze twee bands.
    Website: http://www.freia-music.nl/c-2357662/mark-bogert/

    NIEUW
    Church, Charlotte - Love Afkomstig van "FOUR" (Alligator Wine Records, 2014)

    Aan Charlotte Church hebben we de laatste tijd al meer aandacht geschonken, niet zonder reden. In haar geplande serie van vijf EP's zijn we aanbeland bij aflevering nummer FOUR. En wederom weet ze ons weer te verrassen: artpop, elektro, triprock... en dat alles her en der met wat funky toefjes. Korte songs die in hun beperkte duur soms alle kanten lijken op te vliegen maar toch een geheel blijven. Prijsnummer is de afsluiter “Love”, waarin het op een gegeven moment wel lijkt alsof The Gathering als begeleidingsband fungeert, want de zware passage in het midden van de song had zo op het album “How To Measure A Planet?” van die band kunnen staan. Church is een fascinerende muzikante geworden, die zich heeft omringd met een pool van muzikanten die haar in staat stellen haar muzikale fantasie volledig de vrije loop te laten.
    Website: http://charlottechurchmusic.com/

    HERUITGAVE
    Anderson, Jon - Solid Space
    - To The Runner
    Van "Olias Of Sunhillow" (Atlantis, 1976 / Audio Fidelity, 2014)

    Halverwege de jaren zeventig brachten alle Yes-muzikanten een solo-album uit, waaronder "Olias Of Sunhillow" van Jon Anderson. Volgens de teksten op de prachtige hoes was het ontwerper Roger Dean die hiervoor het zaadje plantte. Hoewel alleen Anderson als muzikant wordt genoemd, is het aan de sounds duidelijk te horen dat ook Vangelis aan dit fantasy-concept heeft meegewerkt. De muziek ligt ergens tussen vroege New Age, synthesizermuziek en atmosferische symfonische rock in en wordt lange tijd beschouwd als de beste soloplaat van Yes-leden. Onlangs bracht Audio Fidelity in een gelimiteerde editie een SACD-versie uit, met helaas alleen een stereomix. Toch een mooi moment om deze klassieker weer eens van stal te halen, vooral ook omdat alle oorspronkelijke hoesinformatie in het 16 pagina's tellende boekwerkje is weergegeven.
    Website: http://www.jonanderson.com/

    NIEUW / HERUITGAVE
    Enid, The – Mayday Galliard
    Van “40TH Anniversary Box Set” / “Aerie Faerie Nonsense” (Operation Seraphim, 2014 / EMI, 1977)

    Alweer The Enid!!! Jaaahaaa van Xymphonia zijn nou eenmaal een beetje verknocht aan de band, en als er en nieuw product is willen we jullie dat nieuws absoluut niet onthouden. En helemaal niet als de band een klein feestje te vieren heeft. In het kader van de 40ste verjaardag van The Enid zijn het debuutalbum “In The Region Of The Summer Stars” en de opvolger “Aerie Faerie Nonsense' in een mooie box verschenen, in ge-remasterde vorm en aangevuld met wat bonus materiaal. Daarnaast is het meest interessante deel van de box-set een DVD, die middels onderlinge interviews van de bandleden het verhaal van de Enid-beginjaren vertelt, tot net na deze eerste twee platen. Mocht je de box-set willen hebben: wees er wel snel bij, aangezien er maar 2000 exemplaren zijn geproduceerd. Momenteel werkt de band overigens aan de opvolger van “Invicta”, met de werktitel “Reset”.
    Website: http://www.theenid.co.uk/

    OPENER / LIVE-TIP
    Magnum – All Englands Eyes
    Van “On A Story Teller’s Night” (Polydor, 1985)

    De rockers uit Birmingham rond gitarist Tony Clarkin en zanger Bob Catley komen weer eens naar ons land. En wel op 6 mei in Uden. Dit ter promotie van het nieuwe Magnum-album “Escape From The Shadow Garden”. Al meer dan 42 jaar weet de band het publiek te vermaken met de melodieuze A.O.R echter met genoeg prog-elementen om ook de symfo-liefhebber te bekoren. De hoogtijdagen voor de band lagen aan het eind van de jaren '80, ten tijde van “Wings Of Heaven”. Men miste echter net de aansluiting naar het grote publiek. De band lag eind jaren 90 een tijd op zijn gat, maar na een korte pauze kwam men weer bij elkaar en sindsdien is Magnum een van de meest productiefste A.O.R.-bands uit het Verenigd Koninkrijk, met een fanatieke schare fans. We gaan luisteren naar een nummer van de sleutelplaat in Magnums bestaan: “All England’s Eyes” van “On A Storyteller’s Night”, een album dat ook alweer bijna 30 jaar oud is.
    Website: http://www.magnumonline.co.uk/

    LIVE-TIP – In de combi
    Kingfisher Sky – Balance Of Power
    Van “Hallways Of Dreams” (Suburban, 2007)
    Cirrha Niva – Spring Before Winter
    Van “For Moments Never Done” (Suburban, 2009)

    Afgelopen vrijdag 7 maart stond er in de Tubantia een groot artikel met foto over de Almeloër Michel de Groot, die sinds 2007 zanger is van Cirrha Niva. Hij speelt 15

    maart op het, de naam zegt al genoeg, Ramrockfestival in de Naxt Stage. Dit nieuwste poppodium van Overijssel is gevestigd in het voormalige pand van Brugman Machinefabriek, Kolthofsingel 15. Op dit Ramrockfestival, dat ‘s middags om één uur begint, spelen 13 bands, hoofdzakelijk in het metal-genre. Enkele van die bands vallen in het vakje 'progressief' plaatsen, te weten de melodieuze progrockband Kingfisher Sky en de progressieve metalband Cirrha Niva. Van die laatste band, met dus de Almelose zanger Michel de Groot, kiezen we het zeer toepasselijke “Spring Before Winter” (we zitten nu immers al midden in de lenten en hebben geen winter hebben gehad) van het album “For Moments Never Done” uit 2009. Maar eerst Kingfisher Sky, met van het album “For Moments Never Done” het nummer “Balance Of Power”. Ook een gegeven waar veel over gepraat wordt in de nieuwsrubrieken de laatste dagen...
    Websites: http://www.ramrock.nl/
    http://www.cirrhaniva.nl/
    en http://www.kingfishersky.com/

    LIVE–TIP
    Flamborough Head - The Garden Pond
    Van “Looking For John Maddock” (Cyclops, 2009)

    Aankomende zaterdag (15 maart ) vindt het vierde Serious Music Event plaats in het Parktheater in Alphen aan den Rijn. Met optredens van Knight Area en Flamborough Head. Knight Area hoort u in verkapte vorm al voorbij komen in deze uitzending middels het nieuwe album van Mark Bogert, waarop ook de ritmetandem van Knight Area is te horen. Ook de Friese neoprogrock-formatie Flamborough Head zal zich presenteren op het event. De band werd door Edo Spanninga begin jaren ‘90 gestart en leverde in 1994 z'n eerste demo-album ‘Bridge To The Promised Land” af. De band bracht zeven zeer goed ontvangen studio-albums en ook een live-album. In 2013 verscheen het meest recente album “Lost in time”.
    Website: http://www.flamboroughhead.nl/

    LIVE-TIP
    Transatlantic – Black As The Sky
    Van “Kaleidoscope” (Radiant / InsideOut, 2013)

    “Kaleisoscope” is hett vierde album van deze supergroep rond Neal Morse, Pete Trewavas, Roine Stolt en Mike Portnoy. Net als het eerste Transatlantic-album betreft het twee lange stukken die drie korte nummers insluiten. Het is zeker niet vernieuwend maar toch is de bombast wel lekker. Vooral van het gitaarspel van Roine Stolt is het genieten geblazen en één van de verrassende stukken is een mooi Beatelesque door Pete Trewavas gezongen stukje. Transatlantic treedt op vrijdag 14 en zaterdag 15 maart op in 013, Tilburg. Ook wordt er gefluisterd dat Transatlantic de headliner is op de eerste dag van het Night Of The Prog Festival op de Loreley. Vrijdag 18 juli. De organisatie moet z'n lippen nog op elkaar houden, maar doet dat toch niet helemaal. Men rept namelijk van een band met een internationale bezetting, die bekend staat om z'n lange sets...
    Website: http://www.transatlanticweb.com

    IN DE HERHALING / LIVE-TIP / OPENER
    Caravan - I'm On My Way
    Van "Paradise Filter" (eigen beheer, 2014)

    "Paradise Filter" is het eerste nieuwe studio-werk van de legendarische Canterbury-band in iets meer dan 10 jaar. Vertrokken leadgitarist Doug Boyle is niet vervangen en naar al bij het concert in Hengelo, eind 2013, bleek is dat ook niet nodig: want ook multi-instrumentalist Geoffrey Richardson blijkt een verfijnd gitarist. De energieke Mark Walker verving de zieke (en inmiddels overleden) drummer Richard Coughlan. Het album haalt misschien nergens het niveau van de klasseplaten uit de eerste helft van de jaren 70. Aan meerdelige complexe composities waagt de band zich bijvoorbeeld niet meer; "Paradise Filter" is echt een songmatige plaat. Bij intensievere beluistering blijken die songs wel de nodige finesse te hebben. "I'm On My Way" bevat bijvoorbeeld een fijne gitaarsolo van Richardson (gespeeld zonder plectrum en mede daardoor enigszins Mark Knopfler-achtig) en ook nog een korte toetsensolo van Jan Schelhaas, met een typisch Canterbury-geluid. Op 10 december speelt Caravan in De Boerderij in Zoetermeer.
    Website: http://officialcaravan.co.uk/

    ALBUM VAN DE MAAND
    I'Anson - Spring Will Come
    Van "In Chances Of Light" (Maker Ltd., 2013)

    I'Anson is een project van de Engelse singer-songwriter Hugh Carswell, genoemd naar één van de achternamen van zijn grootvader, de schrijver Hugh I’Anson Fausset. Voor dit project kreeg hij de medewerking van bassist Dudley Phillips, het Scottish Ensemble en voormalig Japan-drummer Steve Jansen. Op het debuut "In Chances Of Light", dat eind vorig jaar verscheen, creëert dit gezelschap, samen met nog een aantal gastmusici, een vaak orkestraal getint ingetogen werkstuk. Hierin heeft Carswell tevens, naast diverse geluidseffecten, de nodige natuuropnames verwerkt, opgenomen op het Schotse eiland Jura, dat grotendeels de inspiratie vormt voor dit album. Hoewel I'Anson met het ingetogen piano- en akoestisch gitaarspel in de singer-songwritercategorie valt, zijn Carswells beeldende songs vaak van weinig woorden voorzien. Het symfonische "The Light Keeper" is zelfs geheel instrumentaal. Al met al een prachtig werkstuk en een mooi Album van de Maand Maart.
    Website: http://iansonmusic.com/

    TERUGBLIK OP 2013
    Giltrap, Gordon & Oliver Wakeman - Credit Carnival
    Afkomstig van "Ravens & Lullabies" (Esoteric Antenna, 2013)

    Oude rot gaat samenwerking aan met jongere, maar wel erg ervaren, muzikant waarbij de combi uiteindelijk beide naar een hoger plan weet te tillen. Dat is feitelijk wat “Ravens & Lullabies” met zijn gespierde, maar toch vriendelijke neoprog en semi-akoestische duo stukken ons biedt. Het is met name die bijna perfecte afwisseling tussen deze twee verschillende invalshoeken, die dit album tot zo'n bevredigende luisterervaring maakt. “Credit Carnival” valt in die categorie gespierde neoprog met flitsend toetsenwerk van Oliver Wakeman en melodieus elektrisch gitaarspel van Gordon Giltrap.
    Websites: http://giltrap.co.uk/

    OBSCUUR
    Salamander – Prelude Incorporating He Is My God
    Van “The Ten Commandments” (Young Blood / The Laser’s Edge, 1971/1991)

    Wie? Ja Salamander, een Britse band die het op zich nam in 1971 een album te maken rond de 10 geboden, voor het kleine label Young Blood. Net als zoveel tijdgenoten zette men hoog in en Salamander mocht zelfs gebruik maken van een orkest. Dominerend op de plaat is het orgel, waardoor een band als Rare Bird al snel als referentie opdoemt. Maar ook het oude werk van de Moody Blues t.t.v. “Days of Future Past” klinkt door in de muziek. Hierdoor klinkt “The Ten Commandmends” wel meer als een plaat die eind jaren 60 al gemaakt had kunnen zijn. Veel deed de plaat dan ook niet. “The Ten Commandments” werd het een obscuriteitje in de muziekgeschiedenis, totdat er in 1991 een CD-heruitgave werd uitgebracht door The Laser’s Edge. Van de bandleden is na het uitbrengen van het album ook niets meer vernomen.
    Website met meer info: http://www.progarchives.com/artist.asp?id=933#discography


  • Sunday 02 Maart 2014 Show No. 1083

    NIEUW / OPENER
    Pointer Band, Mick - Three Boats Down From The Candy (live)
    Van "Marillion's "Script" Revisited" (Verglas, 2014)

    Ter gelegenheid van het 30-jarige jubileum van het debuutalbum van zijn oude band, ging Marillion-oprichter Mick Pointer vorig jaar op tournee met een groep muzikanten om dat jubileum luister bij te zetten. Hij vroeg daarvoor Pendragon-gitarist Nick Barrett, toetsenist Mike Varty (o.a. Credo, Landmarq) en bassist Ian Salmon (o.a. Arena). Zelf beroert Pointer natuurlijk de drums. De band kwijt zich uitstekend van zijn taak, maar de lastigste opgave was waarschijnlijk het vinden van iemand die de lappen tekst van Fish met de juiste intentie voor het voetlicht weet te brengen. Die persoon werd gevonden in de vorm van Brian Cummins. Als lead-vocalist van Carpet Crawlers weet hij zowel een uitstekende Peter Gabriel als Phil Collins neer te zetten. En bij de reeks "Script"-optredens bewees hij ook Fish' stem, dictie en theatraliteit in de vingers te hebben. Het concert bestond uit een integrale vertolking van het jubilerende "Script From A Jester's Tear" en een set overige nummers uit Marillions eerste jaren, waaronder, jazeker, "Grendel". Wij kiezen voor "Three Boats Down From The Candy", dat een erg sterke uitvoering meekrijgt.
    Website: http://www.mickpointer.com/

    NIEUW / LIVE-TIP
    Carpet - Man Changing The Atoms
    Van "Elysian Pleasures" (Elektrohasch Records, 2013)

    Bij het openende titelnummer van “Elysian Pleasures” denken we nog van doen te hebben met een nieuwe loot aan de boom van het New Yorkse New Amsterdam Records. Vast iets waar William Brittelle de hand in heeft gehad. De volle, maar toch subtiel blijvende combinatie van een rock-bezetting met een klassiek instrumentarium geven daar aanleiding toe. We horen o.a. blazers en divers slagwerk, en strijkers en fluiten uit een Mellotron. Maar als de drummer een denderende cadans begint neer te leggen en rockgitaren ook meer boven komen drijven, denken we met een vervolg op Motorpsycho's "The Death Defying Unicorn" te pakken te hebben. Alleen de zang klinkt toch wel echt anders.... Twee keer mis, want het blijkt een signing te betreffen van het in psychedelica grossierende Zuid-Duitse label Elektrohasch Records, in de vorm van Carpet. En wat hebben de heren een knap en uitdagend werkstuk afgeleverd! Goed, de Motorpsycho-invloeden zijn niet te missen, maar Carpet is een tikje zweveriger en legt meer nadruk op gebruik van in rockmuziek zeldzamer instrumenten. En het openende titelnummer is niet het enige stuk dat nog wat verder gaat in die klassieke knipoog. En waar hadden we die naam Carpet ook alweer recentelijk zien opduiken? Oh ja: op het affiche van Prog-Résiste, als openingsband op de zondag, 27 april.
    Website: http://www.carpetband.com

    NIEUW
    Heart – Dog And Butterfly (live)
    Van de CD/DVD-set “Fanatic Live From Caesar's Colosseum” (Frontiers Records, 2014)

    De geschiedenis van de Amerikaanse groep Heart omsluit nu al meer dan vier decennia. De band had verschillende line-ups, met steeds de gezusters Wilson (zangeres Ann en gitarist Nancy) als as. Tot op heden heeft Heart wereldwijd meer dan 30 miljoen platen verkocht. De nu verschenen CD/DVD-set is een live-registratie van een optreden van Heart uit de 'Fanatic' tour uit 2012, opgenomen in Caesar's Collosseum in Las Vegas. De tour is genoemd naar het album “Fanatic”, dat later in datzelfde jaar zou gaan verschijnen. De registratie toont een reis door de ruim 40 jarige muzikale historie van de band. Wat zeker opvalt is de passie van de gezusters Wilson op het podium en misschien wel het meest indrukwekkend is de kracht en het bereik van de stem van zangeres Ann Wilson. Wij kiezen vanavond voor een akoestische versie van de klassieker “Dog And Butterfly”.
    Website: http://www.heart-music.com/

    NIEUW
    Toxic Smile - Barefooted Man
    Van "7" (Progressive Promotion, 2014)

    We maakten kennis met de Duitse groep Toxic Smile op de laatste editie van het Progfarm Festival in 2011. De band had toen recent het vierde studio-album "I'm Your Saviour" uitgebracht en maakte een uitstekende indruk met verzorgde symfo waar een lichte metal-invloed in te ontdekken viel, die door een technisch zeer onderlegde band werden gebracht. Nu is met "7" de opvolger verschenen. En als je een EP en een DVD meerekent, is dit inderdaad de zevende uitgave van Toxic Smile. De progmetal-invloeden zijn nog wat toegenomen, maar wel met genoeg lucht, onder andere door passages waar toetsenist Marek Arnold diverse saxofoons ter hand neemt. En de heren laten graag hun muzikaal-technische bagage horen in haast jazzrock-achtige ritmes en licks. Een van de hoogtepunten, waarbinnen de verschillende gezichten van Toxic Smile goed in balans zijn, is "Barefooted Man".
    Website: http://www.toxic-smile.de/

    NIEUW
    Oldfield, Mike - Castaway
    Van "Man On The Rocks" (Virgin/Mercury Records, 2014)

    We lieten onlangs al de single "Sailing" horen van het nu dan echt verschenen nieuwe Mike Oldfield-album " Man On The Rocks". Zoals toen al gemeld blijkt het een behoorlijk pop-georiënteerd liedjes-album, waarop de zang van Luke Spiller een even grote rol heeft als, zo niet grotere rol heeft dan Oldfields gitaarspel. Die Spiller heeft een hele fijne stem, waarmee hij ook emotievol kan uithalen. Zoals in een van de meer doorvoelde nummers van het album, "Castaway", voorzien van een dito gitaarsolo, een van de mooiste van het album. Er is ook een deluxe-editie verkrijgbaar, met instrumentale versies van alle nummers van "Man On The Rocks" op een tweede schijf.
    Website: http://mikeoldfieldofficial.com/

    ALBUM VAN DE MAAND
    I'Anson - How Strongly I Felt
    Van "In Chances Of Light" (Maker Ltd., 2013)

    I'Anson is een project van de Engelse singer-songwriter Hugh Carswell, genoemd naar één van de achternamen van zijn grootvader, de schrijver Hugh I’Anson Fausset. Voor dit project kreeg hij de medewerking van bassist Dudley Phillips, het Scottish Ensemble en voormalig Japan-drummer Steve Jansen. Op het debuut "In Chances Of Light", dat eind vorig jaar verscheen, creëert dit gezelschap, samen met nog een aantal gastmusici, een vaak orkestraal getint ingetogen werkstuk. Hierin heeft Carswell tevens, naast diverse geluidseffecten, de nodige natuuropnames verwerkt, opgenomen op het Schotse eiland Jura, dat grotendeels de inspiratie vormt voor dit album. Hoewel I'Anson met het ingetogen piano- en akoestisch gitaarspel in de singer-songwritercategorie valt, zijn Carswells beeldende songs vaak van weinig woorden voorzien. Het symfonische "The Light Keeper" is zelfs geheel instrumentaal. Al met al een prachtig werkstuk en een mooi Album van de Maand Maart.
    Website: http://iansonmusic.com/

    OBSCUUR
    Hopo - Singolarità
    Van "Senti" (Edizioni Birba, 1982 / Anthology, 1992)

    Hopo was een Italiaanse band die in de zogenaamde 'Dark Ages' van de progressieve rock, begin jaren 80, in eigen beheer de LP "Senti" opnam. In 1992 zette Anthology deze langspeler letterlijk op CD, dus inclusief tikjes en vulde dit aan met een redelijk klinkende live-opname uit 1982, waarop nagenoeg het gehele album werd gespeeld. De muziek is een naïeve vorm van door vooral Genesis beïnvloede symfonische rock, met beperkte middelen tot stand gekomen. De heruitgave werd destijds behoorlijk matig besproken, vooral omdat omdat het gebodene geluidstechnisch niet optimaal is. Terugkijkend is het echter een aardig tijdsbeeld, zoals het instrumentale “Singolarità” laat horen. In 1991 kwam de band trouwens nogmaals bijeen om het iets betere album "Dietro La Finestra" op te nemen.
    Website: http://www.progarchives.com/

    LIVE-TIP
    Camel – Cloak And Dagger Man
    Van “Stationary Traveller” (Decca, 1984)

    Helaas heeft toetsenist Guy LeBlanc zich wegens ziekte moeten terugtrekken uit de aankomende Camel-tour. Zijn vervanger is Ton Scherpenzeel en die behoeft geen verdere introductie, want hij is natuurlijk oprichter en nog immer toetsenist van Kayak. Hij was ook al te horen op eerdere albums van Camel: “Stationary Traveller" (1984), "Dust & Dreams" (19991) en "Rajaz’’ (1999). Tevens was hij bandlid tijdens de Farewell Tour line-up in 2003. Camel, dus met Ton Scherpenzeel in de gelederen, speelt vanavond in Paradiso te Amsterdam en morgen in het Muziekgebouw te Eindhoven. Wij gaan luisteren naar een nummer van een van die albums waar Scherpenzeel bijdragen aan leverde.
    Website: http://www.camelproductions.com/

    AKTUEEL / LIVE-TIP
    Stream Of Passion – The Hunt
    Van het album “Darker Days” (Napalm Records, 2011)

    De fans van Stream Of Passion hebben er onder andere voor gezorgd dat op 18 april het album “A War Of Our Own’’ verschijnt. Via een crowdfunding-actie werd in enkele weken tijd €44.000 gedoneerd. Als tegenprestatie krijgen de medefinanciers allerlei Stream Of Passion-gerelateerde merchandise en/of diensten aangeboden. De titel van het komende album kenmerkt de strijd die de formatie moest voeren toen men zonder platencontract kwam te staan. Stream Of Passion moest een eigen weg gaan plaveien met uiteindelijk als resultaat het komende “A War Of Our Own”. Het thema van album is: strijd in allerlei aspecten. Persoonlijke strijd als ziekte en depressie, zakelijk strijd waar de band zelf mee te maken kreeg, maar ook de strijd die in een land woedt, met name de drugsoorlog in Mexico, het geboorteland van zangeres Marcela Bovio. Rondom de release staat een aantal Nederlandse shows gepland, aangevuld met twee optredens in Groot Brittannië, een tour in Duitsland en een optreden op het Made Of Metal Fest in Tsjechië. (Bron: Stream Of Passion)

    Nederlandse tour:
    08 maart – De Peppel, Zeist (Try Out)
    18 april - Bibelot, Dordrecht (CD release show)
    01 mei – Melkweg, Amsterdam
    02 mei – Effenaar, Eindhoven
    05 mei – Bevrijdingsfestival Limburg, Roermond

    Website: http://www.streamofpassion.com/

    IN MEMORIAM FRANCESCO DI GIACOMO
    Banco Del Mutuo Soccorso - 750.000 Anni Fa... L'Amore?
    Van "Darwin!" (RCA / Sony Music, 1972 / Remastered luxe-editie incl. live-CD: 2013)

    Vorige week kwam het bericht dat op 21 februari de Italiaanse zanger Francesco Di Giacomo is overleden. Hij is verongelukt nadat hij blijkbaar achter het stuur van zijn auto een hartaanval had gekregen. Hij leende zijn bijzondere tenor aan een van de grote bands der Rock Progressivo Italiano: Banco Del Mutuo Soccorso. Ook maakte hij enkele solo-platen en speelde hij kleine filmrolletjes. Zo was hij kort in drie films van de grote meester Fellini te zien. Een nummer waarin zijn prachtige stem op hartverscheurende wijze te horen is, is " 750.000 Anni Fa... L'Amore?" van het bekendste en misschien ook wel beste album van Banco: "Darwin!".
    Website: http://www.bancodelmutuosoccorso.it/

    TRIOOTJE
    HERNIEUWDE AANDACHT
    Regal Worm - Apple Witch
    - Morning Sentinel
    Van "Use And Ornament" (Quatermass, 2013)
    BIJNA NIEUW
    Skywatchers, The - Do You Want To Go To Space Young Man?

    - Keep Watching The Sky

    Van "Handbook" (Twins Of Evil, 2010 / Bandcamp, 2013)
    KLASSIEKER
    Genesis - Watcher Of The Skies (Live)
    Van "Live" (Charisma, 1973 / Virgin, 2009)

    Begin dit jaar besteedden we aandacht aan "Use And Ornament", het debuut van Regal Worm. Grote man achter dit Engelse gezelschap is Jarrod Gosling. Met zijn

    Mellotron was Gosling mede verantwoordelijk voor de sound van Henry Fools "Men Singing" en als producer en remixer wist hij grote namen aan zich te binden als Pulp, The Divine Comedy, Goldfrapp en Human League. Op "Use And Ornament" werkt hij samen met blazer Mick Somerset-Ward en een tiental andere musici. Het resultaat is een sprookjesachtig avontuur door de progressieve muziek. Psychedelische rock, rockmusicals, (free)jazz, folkrock, symfonische rock, alles komt op dit album samen. Zoals destijds beloofd hierbij nogmaals aandacht voor deze plaat. Gosling speelt tevens in het elektronicabandje I Monster en in The Skywatchers. Met die laatste band maakte hij in 2010 "Handbook" dat vorig jaar door Bandcamp grootschalig ter beschikking werd gesteld. Samen met Dean Honer en Kevin Pearce produceert hij hierop progressieve singer-songwriter materiaal. Denk hierbij aan Greg Weeks, de eerste Tom McRae of Leonard Cohen begeleid door Archive. Ook op "Handbook" bedient Gosling geregeld diverse vintage instrumenten, waardoor liefhebbers van ingetogen prog zeker in hun nopjes zullen zijn. Tja, en gezien de bandnaam en de songtitel "Keep Watching The Sky" zal die liefhebber ongetwijfeld moeten denken aan de Genesis-klassieker "Watcher Of The Skies" van "Foxtrot". Mooi moment om dit stuk aan het genoemde nummer van The Skywatchers te koppelen, maar dan in de versie van "Genesis Live".
    Websites: http://regalworm.bandcamp.com/
    en http://skywatchersmusic.bandcamp.com/

    AFSLUITER
    Moonrise - The Greatest Miracle
    Van het album “Soul’s Inner Pendulum” (Lynx Music, 2009)

    Deze tweede schijf van de projectband rond Poolse multi-instrumentalist Kamil Konieczniak is er een om door een neo-progringetje te halen. “Soul’s Inner Pendulum” is net als zijn voorganger een zalige luisterervaring voor de liefhebbers van Pendragon, Jadis en IQ. Moonrise houdt het daarbij een tandje rustiger. De meeste nummers ademen warmte en sfeer, tegen het dromerige aan. Het is vooral de zang en het allesoverheersende toetsenspel die in de meeste nummers de toon zetten. “The Greatest Miracle” is ruim 13 minuten lang, met zweverige toetsen en saxofoon je omsluiten als als een warme en behaaglijke deken, waarna het tempo langzaam wordt opgevoerd en minuten durend langzaam slepend gitaarspel a la Nick Barrett het initiatief neemt. Nadat vocalen (van Millenium-zanger Lukasz Gall) hun intrede hebben gedaan wordt de intensiteit langzaam opgevoerd en zijn de gitaarakkoorden voor het eerst ook zwaarder. Op het juiste moment wordt gas teruggenomen en omsluit dezelfde warme deken je gedurende de laatste minuten van dit sfeervolle uur muziek. (bron: Hans Ravensbergen, Progwereld)
    Website: https://myspace.com/moonriseband
  •