• Sunday 25 Mei 2014 Show No. 1095

    NIEUW/VOORPROEFJE
    Cosmograf - The Reaper's Song
    Afkomstig van "Capacitor" (Cosmograf, 2014)

    Officieel komt het album pas uit op 2 juni a.s. maar wij kunnen al vast een voorproefje laten horen van "Capacitor", het nieuwe album van Cosmograf. En Cosmograf, dat is het project rondom multi-instrumentalist Robin Armstrong. Het recept zoals we dat kennen van zijn eerdere albums is feitelijk hetzelfde gebleven, maar aan de andere kant nog weer meer verfijnd. Wederom een conceptalbum en wederom een interessante groep gastmuzikanten waaronder Nick D'Virgilio die alle drumpartijen heeft verzorgd, en Colin Edwin, bassist van Porcupine Tree, die een flink aantal van de baspartijen heeft ingespeeld. De muziek is ook nog steeds duidelijk herkenbaar Cosmograf: melodieuze stevige neoprog met lichte Pink Floyd-trekken (vaak meer door de geluidseffecten dan door de muziek), waarbij met name Armstrongs vocale capaciteiten een sprong voorwaarts hebben gemaakt. Binnenkort gaan we nog zeker meer dan dit sterke album laten horen.
    Website: http://www.cosmograf.com/.

    NIEUW / JAZZROCK
    Tohpati feat. Jimmy Haslip & Chad Wackerman - Red Mask
    - Run
    Van "Tribal Dance" (Moonjune Records, 2014)

    De Indonesische gitarist Tohpati Bertiga is een regelmatig terugkerende gast in Xymphonia. Hij was te horen met zijn groep Simak Dialog en met zijn eerste solo-project Tohpati Ethnomission. Een kleine twee jaar geleden bracht hij onder eigen naam "RIOT" uit. Voor de opvolger heeft hij, net als land- en stijlgenoot Dewa Budjana, een Amerikaanse top-ritmesectie weten te strikken. Nu zónder achternaam, maar mét de medewerking van bassist Jimmy Haslip en drummer Chad Wackerman, die wij ooit samen in Hellendoorn aan het werk zagen met Allan Holdsworth en Alan Pasqua, maakt hij toegankelijke, welluidende en afwisselende jazzrock. De tribale dansen uit de titel zijn eigenlijk voornamelijk te horen als samples in de intro's. Tohpati's muziek is een mengeling van onder meer soepele melodieuze frases, steviger rockende licks, virtuoze jazzloopjes en met behulp van effecten wat symfonischer uitwaaierende akkoorden. Invloeden van de groten in het genre en dan met name Allan Holdsworth (vooral zeer duidelijk in "Run"), maar hier en daar ook gitaristen als Scott Henderson en John Scofield zijn zeker hoorbaar, maar Tohpati geeft met zijn eigen kruidige melange duidelijk een eigen draai.
    Websites: http://moonjune.com/mjr_web_2013/catalog_mjr/064_TOHPATI_Tribal-Dance_MJR064/
    en http://www.tohpati-music.com/main.php .

    NIEUW
    Änglagård - Jordrök
    Afkomstig van "Prog pa Svenska - Live In Japan" (Anglagard Records, 2014)

    Toen een tijdje na de release in 2012 van hun reünie- en derde studioalbum “Viljans Oga” bleek dat drie van de vijf leden hadden besloten om uit de band te stappen zag het er naar uit dat dit wederom het einde was voor deze Zweedse formatie. En toen waren daar ineens aankondigingen voor concerten in o.a. Japan en België op het ProgResiste festival. Daar zagen een aantal Xymphonia-leden dat originele gitarist Tord Lindman was terug gekeerd en dat de toetsenist Linus Kase en drummer/percussionist Erik Hammerström, die wij al kennen van de band BrightEye Brison, het geheel weer completeerden. En daar mogen wij als muziekliefhebbers maar wat blij mee zijn met als belangrijkste bewijsmateriaal tot nu toe de 2CD-set zoals de band deze onlangs heeft uitgebracht met een weerslag van de allereerste serie optredens van deze opstelling, in Japan in maart 2013. De fantastische opnamekwaliteit laat Änglagårds live-sound volledig tot zijn recht komen.
    Website: http://www.anglagard.net/ .

    NIEUW
    Karfagen - Magician's Theater (Overture)
    Van "Magician's Theater" (Caerllysi Music, 2014)

    Het nieuwe album van de bekendste band van de Oekraïense toetsenist Antony Kalugin is geheel instrumentaal. De uiterst productieve Kalugin schreef voor "Magician's Theater" een heuse epic van dik 20 minuten, waarin hij klassieke keyboardgeluiden als Mellotron, Hammondorgel en mini-Moog de ruimte geeft over een hypnotiserende modern klinkende drumbeat. De titel van de plaat vinden we terug ik zowel de ouverture als en slotstuk van het album. Met de Yamaha 'Dream Machine'-achtige geluiden is de link naar de Keith Emerson van de late jaren zeventig snel gelegd. Uiteindelijk krijgen die sounds ondersteuning van alweer een stevige rock-dreun. Het Britse Caerllysi Music levert "Magician's Theater" trouwens in een speciale scherpe aanbieding met de eind vorig jaar verschenen CD "Akko I" van Antony kalugins Kinematics Orchestra. Die CD bevat relaxte, ook al instrumentale, op sfeer gerichte muziek - soms filmisch, dan weer naar New Age neigend.
    Websites: http://www.antonykalugin.net/
    en http://www.caerllysimusic.co.uk/ .

    NIEUW
    Gnu Quartet - Concerto Grosso 1, I Tempo, Allegro
    - Hairless Heart
    Van "Karma - Gnu Quartet In Prog" (Artist First, 2014)

    Gnu Quartet is een Italiaans gezelschap dat CD's uitbrengt met zowel eigen materiaal als covers van bijvoorbeeld Muse. Tevens is het kwartet op vele platen als gast aanwezig. Op het meest recente album, "Karma", heeft men zich gebogen over progressieve rockklassiekers van Frank Zappa, Yes, Pink Floyd, Genesis en New Trolls, aangevuld met een eigen stuk. De benadering van het viertal is behoorlijk verfrissend. Met een bezetting, bestaande uit een strijkerstrio, aangevuld met een dwarsfluitiste die ook een beatbox bedient, creëert men een sound die dezelfde virtuoze benadering heeft als destijds Nigel Kennedy met zijn bewerking van Vivaldi's Four Seasons. Er zit dus behoorlijk wat dynamiek en ritmiek in de interpretaties die toch dicht bij de originelen blijft. Als gastmuzikanten zijn Durga McBroom-Hudson en Andrea Maddalone te horen. McBroom zingt de voor haar bekende partij in “The Great Gig In The Sky”. Ze was immers al achtergrondvocaliste bij Pink Floyd, terwijl ze ook onder andere bij Toy Matinee zong en op de nieuwe plaat van Dave Kerzner te horen zal zijn. Maddalone is de gitarist in één van de latere edities van New Trolls en vertolkt dus in wezen op zijn eigen stuk de enige elektrische gitaarpartij op dit minialbum (30 minuten). Wij kiezen voor vanavond voor het eerste deel uit dat stuk van New Trolls én voor de Genesis-cover “Hairless Heart”.
    Website: http://www.gnuquartet.com/

    NIEUW
    Thirteen – Desperation Of A Soldier
    Van “A Shot In The Dark” (Freia Music, 2014)

    Thirteen is een project van zangeres/songwriter Audrey Lahaije en toetsenist Jeroen van der Wiel van Odyssice. Jeroen was nog jong toen hij op het Hammond-orgel in zijn ouderlijk huis begon te spelen, geïnspireerd door helden als Rick Wakeman, Mark Kelly, Tony Banks en Jean Michel Jarre. Langzaamaan ontwikkelde hij zichzelf als progrock-toetsenist. In 1995 kwam hij bij de band Odyssice waarvan hij nog steeds deel uitmaakt. Audrey deed vroeger Madonna na. Tegenwoordig houdt ze zich met echte muziek bezig. In de negentiger jaren zong ze in coverbandjes de nummers van K’s Choice, Cranberries en Alanis Morrisette. De inspiratie van Thirteen komt echter uit een andere hoek. Nightwish, Within Temptation, Evanescence, Pink Floyd, Muse en Marillion zijn een paar namen die voorbijkomen als je de biografie van de band leest. De stem van Audrey klinkt op dit album “A Shot In The Dark” melodieus, warm en onderhoudend. Negen nummers staan er op deze cd en alle negen hebben ze een eigen geluid met een goeie drumpartij, lekkere gitaarriffs en uiteraard de keyboards van Jeroen.
    Website: http://www.thirteenmusic.net/ .

    OPENER TWEEDE UUR
    Wesley, John - Cuttin' The Tree
    Van "Under The Red And White Sky" (CNR Music/Guava Records, 1994)

    Afgelopen week werd bekend dat John Wesley niet gaat optreden op Night Of The Prog omdat hij zijn liveband niet op tijd op de rails krijgt. Vervangende band is de Amerikaanse psychedelische hardrockband Big Elf. Het Night Of The Progs-festival wordt op 17 en 18 juli gehouden bij St. Goarshausen in Duitsland. Dit is toch wel een tegenvaller voor de gitarist/zanger, omdat het een ideale plek was geweest om zijn kersverse soloalbum “Disconnect” te promoten. Wesley is vooral bekend als tweede gitarist bij Porcupine Tree. Wij draaien echter een nummer van zijn debuut "Under The Red And White Sky", waarop hij werd bijgestaan door onder andere Mark Kelly en op enkele nummers door Ian Mosley en Steve Rothery. Dat zijn alle drie leden van Marillion, de afsluitende band op het festival.
    Website: http://www.john-wesley.com/ .

    LIVE-TIP
    Karmakanic - Turn It Up
    Van "In A Perfect World" (InsideOut, 2011)

    The Tangent en Karmakanic bestaan allebei 10 jaar als live optredende band. Het is aanleiding voor een bijzondere double-bill tour onder de vlag van hun beider label InsideOut. Zoals we eerder al gezien hebben met de combinatie Karmakanic / Agents Of Mercy staat er in feite één band op het podium, waarbij de rol van een deel van de muzikanten halverwege verandert van begeleidend naar leidend en vice versa. The Tangent-toetsenman/zanger Andy Tillison is derhalve tweede toetsenman en achtergrondzanger bij Karmakanic. Hij kan z'n borst natmaken, want Karmakanic-voorman/bassist Jonas Reingold heeft aangekondigd een gloednieuw multi-delig 'epic' te gaan vertolken. Tillison hierover op Facebook: "So... Jonas Reingold promises to make the Karmakanic set as simple as possible to play for everyone. Nice Guy. Three weeks ago we received the set, which includes a brand new piece. None of their band has played it before. It is a little ditty which clocks in at around half an hour. It has about 30 sections in it. It takes as its lyrical subject matter that oft discussed little chestnut.. THE HISTORY OF THE UNIVERSE ITSELF. This is some definition of the word 'simple' I wasn't previously aware of....". Wij houden het vanavond wat eenvoudiger, met de meest catchy song die Karmakanic ooit gemaakt heeft. Een gegarandeerde enorme oorworm van een refrein. Het ook al Zweedse ABBA had het niet kunnen verbeteren. De kamerbrede productie maakt het helemaal af. We zouden zeggen: gaat dat allemaal meemaken, op 30 mei, de dag na Hemelvaart, in De Boerderij in Zoetermeer.
    Websites: http://cultuurpodiumboerderij.nl/programma/karmakanic-the-tangent/
    en http://www.thetangent.org/ (Karma (Karmakanic heeft geen site(!), Reingolds site is zwaar verouderd).

    LIVE-TIP
    Kansas – Journey Of The Mariabronn
    Van “Kansas” (Kirshner, 1974)

    Op 25 Juli zal Kansas weer eens te zien zijn in ons land. En wel in 013 in Tilburg. Het belooft wederom een feest van herkenning te worden, waarbij alle klassiekers van de band langs zullen komen. En het is ook alweer 40 jaar geleden dat het debuut van de band verscheen en deze tournee is dan ook ter viering daarvan. De pers had indertijd nogal moeite met de mix van progressieve rock en boogie-rock en de overdaad aan arpeggio's die op de luisteraar werd afgevuurd. Hoewel al wel vaker gedraaid in Xymphonia gaan we naar een va de hoogtepunten van de plaat luisteren: “Journey Of The Mariabronn”.
    Website: www.kansasband.com .

    LIVE-TIP / IN HET NIEUWS
    Dream Theater – The Bigger Picture
    Van “Dream Theater” (Roadrunner, 2013)

    Op 30 juni verschijnt bij Road Runner Records een 11-disc box set met alle studioalbums van Dream Theater uit de periode 1992-2011. Het meest recente titelloze album ontbreekt dus. Vanaf 5 juli is de band weer op tournee en op 16 juli is 013 te Tilburg de gelukkige zaal waar de rockers de Nederlandse fans plat zullen spelen.
    Website: http://www.dreamtheater.net/ .

    ALBUM VAN DE MAAND
    Black Codex, The – Week 20: The Judgement of the King

    Laatste keer deze maand een stuk van dit uniek project. Afgelopen week heeft Christiaan Bruin, de grote man achter The Black Codex, het een en ander over het verhaal uitgelegd en wat van de sleutelmomenten toegelicht. We belanden met dit nummer op een punt waar meer van het verhaal duidelijk wordt. We zijn absoluut benieuwd waar het de rest van het jaar met het verhaal – én de muziek – naar toe gaat en zullen in de loop van het jaar zeker nog weer aandacht aan de Black Codex gaan besteden.
    Website: www.theblackcodex.com .

    IN HET NIEUWS
    Ayreon – Day Nineteen
    - Disclosure
    van “The Human Equation” (InsideOut, 2004)

    Tien jaar geleden bracht de multi-instrumentalist Arjen Anthony Lucassen zijn zesde Ayreon-CD “The Human Equation’’ uit. Waar voorgaande CD’s meer een science fiction- of een fantasy-achtig verhaal vertelde, herbergt dit album het thema 'emoties'. De muziek is zoals gebruikelijk divers te noemen met rock, metal, psychedelische, folk, en symfonische invloeden die doen denken aan Led Zeppelin, The Beatles en Pink Floyd. Een droom van Arjen Lucassen was om ‘’The Human Equation” als een professionele theatervoorstelling te presenteren. In 2013 begon het plan om deze droom te verwezenlijken. Eerst werd er kleinschalig gedacht, maar doordat veel originele muzikanten graag mee wilden werken aan dit project, is er opgeschaald naar een grote locatie. In september 2015 zijn er drie voorstellingen in één theater. Daarnaast speelt ook een aantal Ayreon instrumentalisten mee, zoals Ed Warby (drums), Jeroen Goossens (fluit en houtblaasinstrumenten), Maaike Peterse (cello) en Ben Mathot (viool). Joost van de Broek heeft de muzikale leiding. De navolgende zanger/zangeressen hebben de rollen toebedeeld gekregen: Heather Findlay (Love), Irene Jansen (Passion), Marcela Bovio (Wife), Devon Graves (Agony), James LaBrie (Me) en Magnus Ekwall in de rol van 'Pride' . In een later stadium worden de andere namen vrijgegeven. Op 19 mei aanstaande is een speciale pre-registratie geopend. Na registratie krijg je voorrang als de officiële ticketverkoop die in september 2014 start. Die voorrangplaatsen zijn inmiddels vergeven, maar je kunt je via die site nog wel opgeven voor de mailinglist, opdat je op tijd weet wanneer de voorverkoop begint.
    Website: http://www.thetheaterequation.com/ .

    WERELD VOL MUZIEK Goblin - Goblin
    Van "Roller" (Cinevox, 1976 / Cherry Red Records, 2012)

    Goblin is één van de origineelste bands in de geschiedenis van de progressieve rock. De Italiaanse formatie is vooral bekend om haar soundtracks voor onder andere horror-regiseur Dario Argento. Na begonnen te zijn als Cherry Five en zwaar door Genesis en King Crimson beïnvloede muziek te hebben gemaakt, veranderde men in 1975 de groepsnaam in Goblin en maakte men het debuut voor de film "Profondo Rosso". De soundtracks bevatten vaak een mengeling van enge geluiden en zeer symfonische composities. Het stuk "Goblin" van de soundtrack voor de film "Roller" is daar een goed voorbeeld van. In de 21ste eeuw is de band nog steeds actief als onder meer Goblin Rebirth en New Goblin. In 2012 verzamelde Cherry Red Records zes soundtracks in het fraaie boxje "The Awakening", waarbij de meeste CD's de nodige bonustracks bevatten. Er zijn op dit moment twee Goblins (zie ook: Asia, Barclay James Harvest, Wishbone Ash). Die van Claudio Simonetti, de belangrijkste componist van de band, trad vorige maand nog op in Tilburg op het Roadburn Festival.
    Websites: http://www.goblinofficial.com/index.php en http://www.goblinsimonetti.com/ .
  •  
  • Sunday 18 Mei 2014 Show No. 1094

    NIEUW / OPENER
    Schön, Neal - Exotica
    Van "So U" (Frontiers Records, 2014)

    De Journey-gitarist levert een solo-plaat af die eigenlijk een trio-aangelegenheid is: het hele album werd namelijk opgenomen met een ritmesectie bestaande uit Marco Mendoza en Dean Castronovo. Drummer Castronovo speelde al met Schön in zowel Journey als Bad English, bassist Mendoza speelde met Schön in Soul Cirkus, alsook met Ted Nugent en Blue Murder. Het album bevat voornamelijk melodieuze stevige hardrocksongs, met afwisselende zang van Mendoza en Castronovo. Gelukkig zijn er ook enkele instrumentals waarin Schöns gitaar optimaal kan schitteren, zoals het opwindende, aan z'n oude broodheer Carlos Santana opgedragen "Exotica".
    Website: http://www.schonmusic.com/ .

    NIEUW
    Machera, Marco - The Sky
    - Out Of The Blue
    Van "Dime Novels" (Innsbruck Records, 2014)

    "Dime Novels" is na "One Time, Somewhere" uit 2012 het tweede soloalbum van Marco Machera. Toch heeft deze Italiaanse multi-instrumentalist al heel goodwill gekweekt. Zo loven progressieverock-iconen als Trevor Rabin en Steve Hackett zijn werk, speelde hij bas tijdens clinics van gitarist Paul Gilbert en begeleidde hij de door David Lynch geproduceerde zangeres Chrysta Bell in Italië tijdens haar Europese tour. Momenteel werkt hij met Julie Slick aan een project. Ook voor zijn platen weet hij gerenommeerde musici te strikken, zoals Pat Mastelotto, Tony Levin, Markus Reuter en Jennifer (voorheen Ian/Jan) Maidman. Muzikaal is "Dime Novels" te omschrijven als een bezoekje van Kevin Gilbert aan King Crimson dat een toegankelijke rockcompositie aan het opnemen is. Het gebruik van samples en effecten heeft wel wat weg van dat van Peter Gabriel, terwijl ook overeenkomsten met het werk van Andy Rhinehart en Japans Steve Jansen en Mick Karn te bespeuren zijn. In die zin heeft "Out Of The Blue" wel wat van de muziek van GRICE. Al met al een intrigerend album.
    Website: www.marcomachera.com .

    LIVE-TIP
    Yes - Parallels
    Van "Going For The One" (Atlantic, 1977)

    Aanstaande donderdag, 22 mei, speelt Yes in het Tilburgse 013. Een bijzonder concert van bijna drie uur lengte, tijdens welke drie albums uit de rijke Yes-historie integraal zullen worden vertolkt: "The Yes Album" (1971), "Close To The Edge" (1972) en "Going For The One" (1977). Natuurlijk: veel stukken van deze drie albums zijn vaak terugkerende klassiekers op de Yes-setlisten. Toch komen er op deze wijze songs aan bod die jarenlang wat ons betreft wat onderbelicht zijn gebleven op het podium. Zoals de Chris Squire-compositie "Parallels". Overigens werd deze week het artwork vrijgegeven van het komende zomer te verschijnen nieuwe Yes-album "Heaven And Earth". En voor diegenen die nog geen kaartje hebben: het concert in 013 is... uitverkocht.
    Websites: http://www.013.nl/programma/79/yes
     en http://www.yesworld.com/ .

    I.M. NASH THE SLASH
    FM - Hours
    Van "Black Noise" (Now See Hear / MCA, 1977)

    Deze week overleed op 66-jarige leeftijd Jeff Plewman, beter bekend als Nash The Slash. Hij speelde toetsen en viool bij de Canadese band FM en maakte daarnaast eigenzinnige solo-platen. Hij was, gewikkeld in bandages, een opvallende podiumpersoonlijkheid. Overigens verliet hij FM al na één album, in 1978, om 5 jaar later terug te keren en tot 1996 bij FM te blijven. Toen ging de band namelijk uit elkaar. Latere reünies liet hij aan zich voorbij gaan. In 2012 trok hij zich terug uit de actieve muziekwereld. Het debuut "Black Noise" blijft de beste en meest legendarische FM-plaat. Vooral in de instrumentals is de rol van Nash The Slash' viool evident, zoals in "Hours".
    Websites: http://www.thebandfm.com/
    en http://www.nashtheslash.com/ .

    I.M. PATRICK WOODROFFE
    Woodroffe, Patrick & Dave Greenslade - Miasma Generator
    Van "The Pentateuch Of The Cosmogony" (EMI, 1979 / BGO Records, 1994)

    Deze week bereikte ons de berichten dat twee kunstenaars, die zich mede specialiseerden in het ontwerpen van platenhoezen, overleden zijn: H.R. Giger, bekend van onder andere ELP, en Patrick Woodroffe. Het werk van Woodroffe zullen met name de liefhebbers van progressieve rock associëren met de muziek van Pallas. Hij maakte echter voor veel meer bands de hoesontwerpen. Denk hierbij aan Strawbs, Budgie, Judas Priest en Greenslade. Met Dave Greenslade maakte hij in 1979 het ambitieuze "The Pentateuch Of The Cosmogony". De teksten en talloze schilderijen van Woodroffe werden hierop gecombineerd met de muziek van toetsenist Greenslade, die in enkele nummers bij werd gestaan door Phil Collins en John Lingwood. De plaat werd geproduceerd door Robin Lumley van Brand X. De luxe dubbel-LP werd in 1994 ook als CD uitgebracht, waarbij de hoes helaas ook verkleind werd weergegeven. Gelukkig is er van Woodruffe een aantal boeken verschenen, waarin zijn werk uitvoerig te bewonderen valt. Woodruffe beheerde overigens waarschijnlijk zijn eigen website, die wellicht daarom nog geen melding maakt van zijn overlijden. Meer informatie is wel te vinden op de facebooksite van Pallas.
    Websites: www.patrickwoodroffe-world.com
    en https://www.facebook.com/PALLASOfficial .

    AKTUEEL
    Opeth – Ending Credits
    van het album “Damnation” (Music For Nations, 2003)

    Er circuleerden al enige geruchten op internet dat de release van het nieuwe album van Opeth uitgesteld zou gaan worden. In eerste instantie was voor 17 juni 2014 gekozen, maar nu is officieel bekend gemaakt via Roadrunner Records dat “Pale Communion” op 26 augustus het licht zal zien. Redenen voor het uitstel zijn onze favoriete redenen voor alles: 'diverse omstandigheden'. De plaat is geproduceerd door Opeth-baas Mikael Åkerfeldt zelf en zal worden gemixt door zijn grote vriend Steven Wilson. Die deed trouwens ook wel eens een productie voor Opeth: die van “Damnation” uit 2003 is van zijn hand. U hoort van dat album de instrumental “Ending Credits”.
    Website: http://www.opeth.com/ .

     

    THE BLACK CODEX SPECIAL:
    INTERVIEW CHRISTIAAN BRUIN


    Deze maand geen album van de maand, maar we besteden de maand mei aandacht aan The Black Codex, een project van multi-instrumentalist Christiaan Bruin. The Black Codex is een muzikaal hoorspel dat het hele jaar 2014 gaat lopen! Als muziekliefhebber kun je een abonnement nemen op de gehele serie voor het luttele bedrag van 4 euro per maand. Maar je kunt ook individuele tracks of maanden kopen. Iedere week krijgt de abonnee van The Black Codex zo'n 8 minuten nieuwe muziek toegezonden. Daarnaast levert Bruin daar beeld bij in de vorm van bijvoorbeeld schetsen. We zijn hebben nu ongeveer één-derde van de serie gehad en kunnen al verklappen dat het verhaal een echt epos is in de trant van de Da Vinci Code. Het zal de liefhebber van fantasy-verhalen zeker bevallen. Muzikaal gezien is het ook indrukwekkend wat Christiaan heeft geproduceerd. Als abonnee wordt je bijna direct in het verhaal gezogen en wordt er al direct een bepaalde spanning en sfeer neer gezet. Het is zeker indrukwekkend als je je bedenkt dat Christiaan zo goed als alleen verantwoordelijk is voor de muziek. The Black Codex komt muzikaal gezien nog het dichts bij de platen die Christiaan onder de noemer Chris maakt. We zullen echter niet teveel verklappen en de luisteraar adviseren een abonnement te nemen. Vandaag,18 mei, is Christiaan te gast bij ons in Almelo. Hij zal dan het een en ander toelichten over The Black Codex, maar we gaan hem natuurlijk ook aan de tand voelen over zijn andere projecten.
    Website: www.theblackcodex.com/ .

    The Black Codex - Week 2: Overture Part 2

    [interview]

    Chris - To Fly
    Afkomstig van "Making Sense" (2010, Progress Records)

    Chris - Blessings And Goodbyes
    Afkomstig van "City Of Light (2012, Progress Records)

    [interview]

    Sky Architect - Revolutions
    Van "A Billion Years Of Solitude" (Galileo / Gonzon Media Group, 2013)

    Een nummer van het vorig jaar uitgebrachte derde Sky Architect-album, waarin Bruin zich heerlijk kan uitleven in flink wat ritme-wisselingen.
    Website: http://www.skyarchitect.com/ .

    Mayra Orchestra – Change Van “World Of Wonder” (eigen beheer, 2013)

    Mayra Orchestra is een project dat is bedacht door Maartje Dekker en samen met Christiaan Bruin is uitgewerkt. Ze noemt het zelf een 'cinematic pop orchestra' en dat dekt de lading goed. Afgelopen week was de albumpresentatie in Alphen aan den Rijn, waar het orkest een sprookjesachtige wereld neerzette. Denk hierbij aan een combinatie van Tori Amos, Björk en Sigur Rós, met hier en daar een dosis symfonische rock. Drie jaar is er gewerkt aan deze plaat en dat is te zien en te horen. De mastering is gedaan in de Wisseloord Studio’s, door Darcy Propper, die in het verleden al eens een Grammy Award met dergelijk werk wist te winnen. Het album klinkt dan ook als een klok. Ook de bijgaande DVD mag er zijn. Hier zie je wat het orkest neer kan zetten en naast de muziek ook visueel de puntjes op de 'i' weet te plaatsen. Vermeldenswaardig is het fraaie pop-up-boekwerk, dat geheel met de hand is gemaakt. Kortom een indrukwekkend project van Nederlandse bodem. Website: http://www.mayraorchestra.com/ .

    [interview]

    Black Codex, The – Week 9: Trapped in Time Black Codex,

    [interview]

    The – Week 15: The Black Cliffs Of The Ark
    Van “The Black Codex” (eigen beheer, 2014)

  •  
  • Sunday 11 Mei 2014 Show No. 1093

    (OP)NIEUW / OPENER
    IQ - 1312 Overture
    Van "The Road Of Bones - Special Edition" (Giant Electric Pea, 2014)

    Op 24 april 2014 ging in de Amsterdamse Melkweg het IQ-album "The Road Of Bones" in première. De opvolger van het alweer 5 jaar oude "Frequency" is zelfs een dubbelaar geworden. Opnieuw zijn er bezettingswisselingen ten opzichte van het vorige album: drie zelfs! Maar in twee gevallen blijkt het de terugkeer van verloren zonen: drummer Paul Cook is na korte afwezigheid alweer terug en ook de in 1989 vertrokken bassist Tim Esau is wedergekeerd. Neil Durant is de nieuwe toetsenist. Hoe onopvallend en ingetogen die Durant als persoon op het podium ook overkomt, op plaat creëert hij vele lagen aan kleuren: een mooie mix van 'vintage' (Mellotron- en Moog-sounds) en modern. De baspartijen van Esau zijn regelmatig zeer prominent: groovy (als in Massive Attack-triphop) in het titelnummer, elders zoemend en ploppend. De andere drie klinken zoals we ze kennen, in lange composities (tot aan 20 minuten lengte) die soms klinken als slimme recombinaties van bekende IQ-thema's. Maar daar is wel veel nieuwe spanning en sfeer doorgejaagd. Deze instrumentale ouverture komt van de tweede disc van de special edition en is op een prettige manier 'over the top': beginnend met een Carmina Burana-achtige koor en boordevol gestouwd met koor-Mellotron-akkoorden.
    Website: http://www.iq-hq.co.uk/ .

    NIEUW
    Thus Owls - As Long As We Try A Little
    Van "Turning Rocks" (Secret City Records, 2014)

    Thus Owls is een Canadese band rond het echtpaar Erika en Simon Angell. Erika is van oorsprong Zweedse en groeide op op het eiland Orust. Gesprekken met haar oma over hun beider jeugd op dat eiland vormden de basis voor de teksten van het derde album "Turning Rocks". Simon speelde eerder gitaar in de groep (van) Patrick Watson. Ook toetsenist Parker Shper heeft met zijn voorkeur voor 'vintage' een voorname rol. Het raadselachtige "As Long As We Try A Little" is gebouwd rond vier zwaarmoedige piano-akkoorden. Aanvankelijk worden die aangevuld met de ietwat Happy Rhodes-achtige vocalen van Erika Angell, maar het nummer mondt uit in een noisy eruptie (met o.a. Simons gitaar), die werkt als een enigszins verontrustende ontlading.
    Website: http://thusowls.com/ .

    NIEUW
    Amos, Tori - Rose Dover
    Van "Unrepentant Geraldines" (Mercury Classics, 2014)

    De Amerikaanse singer/songwriter Tori Amos heeft in haar carrière regelmatig platen gemaakt waarop haar songs breed gearrangeerd waren, zowel klassiek- als pop-georiënteerd. Voor "Unrepentant Geraldines" houdt ze het klein: haar eigen instrument, de piano, staat centraal. Omdat ze minder expressief zingt dan ze in haar begintijd wel eens placht te doen, ligt enige eenvormigheid op het ook nog eens erg lange album op de loer. In "Rose Dover" omzeilt ze dat door diverse tempo- en sfeerwisselingen, die dit het meest prog-getinte stuk van het album maken. Ook zijn hier een gitaar en andere toetseninstrumenten te horen. Tori Amos zoekt voor deze tournee de klassieke concertzalen op. Op 26 mei 2014 is Tori in De Doelen in Rotterdam en op 29 mei, Hemelvaartsdag dus, in het Concertgebouw in Amsterdam.
    Website: http://toriamos.com/ .

    NIEUW
    Watt, Ben - Forget
    - Hendra
    Van "Hendra" (Unmade Road, 2014)

    Als tiener debuteerde Ben Watt in 1982 met de EP "Summer Into Winter", waarop hij vergezeld werd door Canterbury Scene-veteraan Robert Wyatt. Het jaar daarop volgde het volwaardige debuut, het fraaie singer-songwriter-album "North Marine Drive". In de 30 jaar daarna maakte hij furore als de helft van het hippe duo Everything But The Girl, DJ, clubeigenaar, platenlabelmanager, schrijver en radiomaker. Het is dus niet echt vreemd dat hij zich op "Hendra", de opvolger van "North Marine Drive" heeft weten te omringen door musici als David Gilmour, Bernard Butler, Martin Ditcham en producer Ewan Pearson. Muzikaal heeft de voormalige folky zich ontwikkeld tot een progressief singer-songwriter die rockinjecties niet schuwt. Met name Butlers melodieuze elektrische gitaarspel is hierbij een sterk wapen. Qua instrumentarium verrast "Hendra" echter ook, vooral door de inzet van instrumenten als ARP Solina, Moog Source, Nord Lead, ARP Odyssey, Wurlitzer, M-tron en Korg 770. Hierdoor zou een breed georiënteerde progliefhebber deze comebackplaat ook zeker kunnen waarderen en niet alleen door die slide-partij en achtergrondvocalen van Mr. Pink Floyd in "The Levels." Op Watts website is van laatstgenoemde nummer trouwens een live-in-de-studio versie te bekijken, dus met David Gilmour. "Hendra" is verkrijgbaar als standaardeditie en een luxe versie met bonustracks en een afwijkend hoesontwerp.
    Website: http://benwatt.com/ .

    NIEUW
    Kaukasus - The Ending Of The Open Sky
    - Lift The Memory
    Afkomstig van "I" (Autumnsongs Records / Burning Shed, 2014)

    Een Noor, een Brit (die in Noorwegen woont en werkt) en een Zweed besluiten samen een plaat te maken. Zou het begin kunnen zijn van een flauwe mop ware het niet dat deze drie muzikanten al op een flink aantal albums te horen zijn. Het gaat dan ook om Rhys Marsh, Ketil Vestrum Einarsen en Mattias Olsson, namen die vaste luisteraars al veel vaker hebben gehoord. Ze waren of zijn dan ook actief bij Jaga Jazzist, Motorpsycho, The Opium Cartel, White Willow of Änglagård. Maar nu dus voor het eerst gezamenlijk met een eigen project onder de naam Kaukasus en het simpel getitelde album “I”. Het is een donker getinte CD met muziek die de band ook wel Nordic Noir Prog noemt. Bij vlagen is de muziek uitzonderlijk zwaar aangezet met donkere gitaarmuren, donderende drums en dreunende baspedalen maar dat word weer afgewisseld met atmosferische passages. Einarsen maakt zo te horen veel gebruik van de EWI, feitelijk een synthesizer die je als blaasinstrument bespeelt. En Rhys Marsh koppelt zijn herkenbare stem aan achtergrondvocalen waar in hij met name de lagere regionen van zijn stem verkent en daarmee bij vlagen een soort van Noors kozakkenkoor weet te creëren. We mogen ons zo langzamerhand echt gaan afvragen waar het nu van komt dat er uit de Scandinavische regio zoveel bijzondere muziek komt, want ook Kaukasus gooit met dit debuutalbum wat ons betreft hoge ogen.
    Website: http://kaukasus.no/ .

    HERUITGAVE
    Outer Limits – Beyond Good And Evil
    Van "A Boy Playing The Magical Bugle Horn" (Made In Japan Records, 1986/King Records, 2013)

    "A Boy Playing The Magical Bugle Horn" was het tweede album van het Japanse Outer Limits. Het is zonder meer het meest ambitieuze werkstuk van de band, mede omdat men een heus conceptalbum maakte, waarin diverse passages op een theatrale wijze werden gesproken en gezongen. Instrumentaal speelde men echter op haar top, zodat de super symfonische muziek, die deels door de eerste U.K.-bezetting, King Crimson, PFM en het oude Genesis werd beïnvloed, uitstekend naar voren kwam. Overigens beleefde Outer Limits na het uiteenvallen eind jaren 80 in 1998 een reünie, wat resulteerde in live-optredens en het album "Stromatolite" in 2007. Na 2009 is het echter weer stil geworden op de provisorische website van de groep. In 2013 verscheen een mooi uitgevoerde heruitgave van "A Boy Playing The Magical Bugle Horn" in mini-LP-hoes.
    Website: http://www.amy.hi-ho.ne.jp/alan/outerlimits/index_e.html . .

    LIVE-TIP / IN HET NIEUWS
    Uriah Heep – Easy Livin'
    Van het album “Demons And Wizards” (Bronze Records, 1972)

    De legendarische Britse groep Uriah Heep, al 45 jaar actief, keert terug met het album "Outsider", dat alweer het 24ste studioalbum is van de progressieve hardrockband. "Outsider" is de opvolger van het 2011 album "Into The Wild", dat over het algemeen positieve kritieken meekreeg. De CD komt op 6 juni 2014 uit in Europa via het Italiaanse label Frontiers Records. Op 12 september 2014 treedt Uriah Heep op in De Pul in Uden. Wij duiken even in de historie van de band en komen uit bij een van de meest succesvolle albums: “Demons And Wizards” uit 1972.
    Website: http://www.uriah-heep.com .

    LIVE–TIP
    Tarja – The Reign
    Van het album “My Winter Storm” (Vertigo, 2007)

    “De Finse zangeres Tarja Turunen was tot 2005 het boegbeeld van de succesvolle symfonische metalband Nightwish. Haar klassiek geschoolde stem (met een bereik van drie octaven!) vormde een fraai muzikaal tegenwicht voor de zware gitaarriffs van haar bandgenoten en de opera-metal van Nightwish werd een inspiratiebron voor vele zogenaamde 'female fronted metalbands'. Ook solo combineert Tarja Turunen metal, opera en klassiek, met als voorlopig hoogtepunt haar meest recente album “Colours In The Dark” (2013). Verwacht onnavolgbare vocale acrobatiek, gestut door een loeistrakke metalband!” Aldus het Utrechtse Tivoli, alwaar Tarja op 12 mei zal optreden, met het Nederlandse TheNAME in het voorprogramma. Let wel: Tarja treedt op in de oude locatie aan de Oude Gracht, dus niet in Tivoli-Vredenburg.
    Website: http://www.tarjaturunen.com/en/ .

    LIVE-TIP
    Hackett, Steve - Fly On A Windshield + Broadway Melody Of 1974
    Van “Genesis Revisited II” (InsideOut, 2012)

    Met deze week zelfs twee prominente Genesis-coverprojecten op de Nederlandse podia kunnen we niet om Genesis heen. Het Italiaanse The Watch speelt “The Lamb Lies Down On Broadway” in z'n geheel in de Purmerendse P3, op vrijdag 16 mei en Steve Hackett komt met zijn langlopende Genesis Revisited Tour op zaterdag 17 mei in de spiksplinternieuwe Udense zaal Markant. Steve Hackett, gitarist van Genesis in symfonische rock-hoogtijdagen, heeft altijd interesse getoond in een reünie. Hij liet in interviews doorschemeren dat hij de progrock van Genesis tot op de dag van vandaag omarmt. Het is dan ook geen toeval dat het nieuwste werk van Hackett een ‘Genesis Revisited’ album is geworden, waarop hij de klassiekers op een nieuwe, inventieve manier interpreteert. Wij laten u twee nummers van “The Lamb Lies Down On Broadway” horen, het album dus dat The Watch in z'n geheel speelt, maar dan in Steve Hacketts versie uit 2012.
    Website: http://www.hackettsongs.com/ (en voor The Watch: http://www.thewatch.it/ ) .

    NIEUW
    Anubis Gate - Airways
    Van "Horizons" (Nightmare Records, 2014)

    "Horizons" is het zesde album van de Deense progmetalband Anubis Gate. Tussen enkele powerrijke stukken door, waarin het tweede deel van het woord progmetal omarmd wordt, is er vooral ook veel ruimte voor composities met meer lucht. "Airways" (what's in a name?) is zo'n subtielere song, met toch ook veel afwisseling en spanning. Zanger Henrik Fevre kan best gillen als hij wil, maar zingt vaker, zoals bijvoorbeeld zijn collega van Haken, op een 'gewonere' manier.
    Website: http://www.anubisgate.com/ .

    ARTIEST VAN DE MAAND
    Black Codex, The – The Key
    Van “The Black Codex” (eigen beheer, 2014)

    Deze maand geen album van de maand, maar we besteden de maand mei aandacht aan The Black Codex, een project van multi-instrumentalist Christiaan Bruin. The Black Codex is een muzikaal hoorspel dat het hele jaar 2014 gaat lopen! Als muziekliefhebber kun je een abonnement nemen op de gehele serie voor het luttele bedrag van 4 euro per maand. Maar je kunt ook individuele tracks of maanden kopen. Iedere week krijgt de abonnee van The Black Codex zo'n 8 minuten nieuwe muziek toegezonden. Daarnaast levert Bruin daar beeld bij in de vorm van bijvoorbeeld schetsen. We zijn nu ongeveer één-derde van de serie gehad en kunnen al verklappen dat het verhaal een echt epos is in de trant van de Da Vinci Code. De hoofdpersonen zijn Ezio en Lev, die op zoek gaan naar The Black Codex en allerlei avonturen beleven. Het zal de liefhebber van fantasy-verhalen zeker bevallen. Muzikaal gezien is het ook indrukwekkend wat Christiaan heeft geproduceerd. Als abonnee wordt je bijna direct in het verhaal gezogen en wordt er al direct een bepaalde spanning en sfeer neer gezet. Het is zeker indrukwekkend als je je bedenkt dat Christiaan zo goed als alleen verantwoordelijk is voor de muziek. The Black Codex komt muzikaal gezien nog het dichtst bij de platen die Christiaan onder de noemer Chris maakt. We zullen echter niet teveel verklappen en de luisteraar adviseren een abonnement te nemen en zeker te luisteren naar de uitzending van 18 mei, want dan zal Christiaan te gast zijn in de studio. Hij zal dan het een en ander toelichten over The Black Codex, maar we gaan hem natuurlijk ook aan de tand voelen over zijn andere projecten. Deze week een van de sleutelnummers van het verhaal. De hoofdrolspelers Ezio en Lev vinden de sleutel waarmee ze de Black Codex kunnen bemachtigen.r /> Website: www.theblackcodex.com .
    Als je hier nog wat meer achtergronden over wilt weten hebben we hier een link naar een interessant interview op Progpraat.com: http://progpraat.com/
    en een video- review door Marcel Hasters van Live Prog: http://www.youtube.com/watch?v=wJniishbEBE .

    JAZZ-ROCK
    Ponty, Jean-Luc – Aurora Part I & II
    Van “Aurora” ( Atlantic, 1976 / Wounded Bird, 2006)

    De Fransman Jean-Luc Ponty is een muzikant die misschien niet bij het grote publiek bekend is. De in 1942 geboren Ponty studeerde viool aan het conservatorium in Parijs. Na zijn afstuderen werd hij direct ingelijfd in het Orchestre Lamoureux. Maar toen hij de jazz ontdekte van artiesten als Miles Davis en John Coltrane was hij al snel een vaste waarde in het Parijse club circuit. Ponty maakte al snel naam en mocht in 1966, op 22-jarige leeftijd, zijn eerste solo-album opnemen. Ponty werd een graag geziene artiest en zijn muziek neigde ondertussen steeds meer richting rock. Niemand minder dan Frank Zappa schreef in 1969 een album voor Ponty. Diezelfde Zappa haalde Ponty over om naar de VS te verhuizen en daar beleefde hij zijn grootste successen. Albums als “Enigmatic Ocean” en “Imaginary Voyage” waren te vinden in de top van de Billboard Jazz-lijsten. In die tijd neemt hij ook “Aurora” op. Het geldt als een van zijn beste albums en ook progliefhebbers zal deze muziek zeker bevallen. Als gitarist vinden we hier een jonge Daryl Stuermer, die later bekend zal worden als live-gitarist bij Genesis. Door de jaren heen bleef Ponty zijn muziek vernieuwen. In 2011 wordt hij gevraagd om toe te treden tot Return To Forever, vorige maand werd bekend dat hij deel uitmaakt van de nieuwe band van voormalig Yes-zanger Jon Anderson. In 2006 bracht Wounded Bird het album op CD uit, in 2012 verscheen er een aan Ponty gewijd boxje in de reeks 'Original Album Series' van Warner, waarin ook “Aurora is te vinden. We gaan luisteren naar het titel-tweeluik: “Aurora Part I & II”.
    Website: http://www.ponty.com/ .

    Savatage - If I Go Away
    Afkomstig van "Streets: A Rock Opera" (Atlantic, 1991)

    In 1991 bracht de Amerikaanse metalband Savatage haar eerste rockopera uit in de vorm van “Streets”: een bij vlagen behoorlijk religieus getint album over de opkomst en ondergang van rockster DT Jesus. Het behoort samen met voorganger “Gutter Ballet”, de originele titel van het door producer Paul O'Neill geschreven verhaal waarop “Streets” is gebaseerd, en het latere album “Handful Of Rain” tot het beste en ook voor ons programma meest interessant werk van Savatage. De song “If I Go Away” is het emotionele hoogtepunt van dit album. Aanstekers in de lucht, dit is symfonische metal op Broadway-schaal. Een half jaar geleden verscheen van “Streets” een 'narrated version', met meer gesprokenwoord-scenes tussen de nummers, waardoor het verhaal beter te volgen is. De nieuwe versie komt daardoor dichter in de buurt van hoe O'Neill “Streets” ooit in gedachten had. O'Neill en Savatage-voorman Jon Oliva bestieren tegenwoordig The Trans-Siberian Orchestra, dat onlangs nog in de Heineken Music Hall te bewonderen was.
    Website: http://www.savatage.com/ .

    AKTUEEL
    Archive – Sleep
    Van “Noise” (Warner Bros, 2004)

    De Britse 'crossover'-proggroep Archive startte in 1994 als triphop-act, met o.a. een rapper in de gelederen. Op het eerste studioalbum "Londinium" uit 1996 is dat te horen. De toenmalige line-up viel uit elkaar en in 1999 zag van de heropgerichte band het popalbum "Take My Head" het licht. Pas in 2002 besloot Archive meer een prog-richting op te gaan middels het album "You All Look The Same To Me". Dit album laat een mix horen van Pink Floyd-, Radiohead- en Coldplay-invloeden. Het nieuwe album "Axiom", dat eind mei 2014 zal verschijnen, kent naar verluidt hier en daar ook wat Porcupine Tree-trekjes.
    Website: http://archiveofficial.com/ .
  •  
  • Sunday 4 Mei 2014 Show No. 1092

    4 MEI
    Robert John Godfrey - Valiant Hearts
    Afkomstig van "Live At King George's Hall Blackburn 2010" (The Enidi, 2010)

    Op de avond van de jaarlijkse 4 mei-oorlogsherdenking, openen wij de uitzending met een blok muziek dat aansluit bij dat thema. "Valiant Hearts" is een Britse hymne die onlosmakelijk verbonden is met de Britse nationale dodenherdenking, in het bijzonder de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog, en nog specifieker met het British Legion, de veteranenorganisatie. Op 23 april 2010, St. George's Day, gaf The Enid een concert in Blackburn en op deze bijzondere feestdag vond R.J. Godfrey gepast om deze hymne in zijn eigen arrangement te spelen. Een CD-uitgave van het concert is gratis ter beschikking gesteld aan The Enidi als kado voor de leden van deze fan-organisatie.
    Website: http://www.theenid.co.uk/ .

    Sacksioni, Harry - Oorlogsdroom
    Afkomstig van "Het Dubbelleven Van Holle Vijnman" (Polydor, 1980)

    In 1980 verscheen het vierde album van de Nederlandse gitarist Harry Sacksioni, getiteld "Het Dubbelleven Van Holle Vijnman". Een van de langere stukken op dat album is "Oorlogsdroom", dat een beduidend donkerder sfeer heeft dan de meeste muziek van Sacksioni. Het doet soms wel een beetje doet denken aan de sound van Camel ten tijde van "Nude".
    Website: http://www.harrysacksioni.nl/ .

    Alice - Auschwitz (canzone del bambino nel vento) Van "Viaggio In Italia" (NuN Entertainment, 2003)

    Een van de bekendste Italiaanse zangeressen die ook in Xymphonia af en toe voorbij komt is Alice. In 1993 neemt ze een album op met covers, voornamelijk obscure nummers. Daartussen vinden we "Auschwitz". Het lied is geschreven door Francesco Guccini, ook wel 'de Italiaanse Bob Dylan' genoemd. Het is echter vooral bekend door de versies die in de jaren 60 al vertolkt werden door de toentertijd bekende Italiaanse groepen Nomadi en Equipe 84. Het album "Viaggio In Italia" van Alice bevat overigens ook een uitvoering van het nummer "Islands" van King Crimson, met een gastrol voor Jakko Jakszyk. Tim Bowness doet ook op de plaat mee.
    Website: http://www.alice-officialwebsite.com

    ALBUM / ARTIEST VAN DE MAAND
    The Black Codex - Wanderlust
    Afkomstig van "The Black Codex" (Eigen Beheer, 2014)

    Deze maand geen album van de maand, maar we besteden de maand mei aandacht aan The Black Codex, een project van multi-instrumentalist Christiaan Bruin. The Black Codex is een muzikaal hoorspel dat het hele jaar 2014 gaat lopen! Als muziekliefhebber kun je een abonnement nemen op de gehele serie voor het luttele bedrag van 4 euro per maand. Maar je kunt ook individuele tracks of maanden kopen. Iedere week krijgt de abonnee van The Black Codex zo'n 8 minuten nieuwe muziek toegezonden. Daarnaast levert Bruin daar beeld bij in de vorm van bijvoorbeeld schetsen of filmpjes. We zijn hebben nu ongeveer één-derde van de serie gehad en kunnen al verklappen dat het verhaal een echt epos is in de trant van de Da Vinci Code. Het zal de liefhebber van fantasy-verhalen zeker bevallen. Muzikaal gezien is het ook indrukwekkend wat Christiaan heeft geproduceerd. Als abonnee wordt je bijna direct in het verhaal gezogen en wordt er al direct een bepaalde spanning en sfeer neer gezet. Het is zeker indrukwekkend als je je bedenkt dat Christiaan zo goed als alleen verantwoordelijk is voor de muziek. The Black Codex komt muzikaal gezien nog het dichts bij de platen die Christiaan onder de noemer Chris maakt. We zullen echter niet teveel verklappen en de luisteraar adviseren een abonnement te nemen en zeker te luisteren naar de uitzending van 18 mei, want dan zal Christiaan te gast zijn in de studio. Hij zal dan het een en ander toelichten over The Black Codex, maar we gaan hem natuurlijk ook aan de tand voelen over zijn andere projecten.
    Website: www.theblackcodex.com .
    Als je hier nog wat meer achtergronden over wilt weten hebben we hier een link naar een interessant interview op Progpraat.com: http://progpraat.com/
    en een video- review door Marcel Hasters van Live Prog: http://www.youtube.com/watch?v=wJniishbEBE .

    NIEUW
    Magnus (Nick) - Broken
    - Kombat Kid
    Van "N'monix" (Esoteric Antenna, 2014)

    De voormalige toetsenist uit de band van Steve Hackett (en trouwens ook nog ex-lid van The Enid) Nick Magnus brengt na 4 jaar een opvolger voor "Children Of Another God". Ook dit album heeft weer die rijke warme sound van het vroege solowerk van Steve Hackett en het Genesis van "Wind & Wuthering". Hackett leverde dan ook opnieuw een aantal fijne gitaarpartijen. Nog meer Hackett-alumni zijn van de partij in de vorm van zanger Pete Hicks en sopraansaxofonist Rob Townsend. Die laatste speelt een prachtige partij op het heerlijk symfonische "Broken", in duet danwel duel met de gitaren en toetsen van Hackett en Magnus. Verrassenderwijs wordt het nummer gezongen door Tim Bowness van o.a. No-Man. "Kombat Kid", over een aan game-verslaving lijdende jongen, wordt Gabrielesk gezongen door Tony Patterson, de leadzanger van Re-Genesis.
    Website: http://www.magnus-music.com/ .

    HERUITGAVE
    Moray, Jim - Early One Morning (2013 version)
    - Two Sisters (live)
    Van "Sweet England" (Niblick/Giraffe Records, 2003 / NIAG, 2013)

    Jim Moray verraste ons in 2003 aangenaam met een moderne folkplaat, waarop hij eeuwenoude traditionals in een behoorlijk progressief jasje stak, zonder de duistere sfeer van de traditionals aan te tasten. Deze plaat, "Sweet England", was zijn eerste volwaardige album, na de EP "I Am Jim Moray". Er volgenden hierna nog enkele albums waarop Moray de Engelse volksmuziek steeds vanuit een andere invalshoek benaderde. Vorig jaar verscheen de jubileum-plaat "Sweet England - 10 Anniversary Edition", waarop naast het geremasterde album zes bonustracks prijken: een nieuwe versie van het openingsnummer "Early One Morning", dat qua gitaarwerk iets zwaarder is aangezet, en vijf in 2004 live opgenomen nummers van genoemde EP en "Sweet England".
    Website: http://www.jimmoray.co.uk// .

  •